Storbritannien ger klartecken – börjar vaccinera nästa vecka
Foto Colourbox
Nyheter | coronavaccin

Storbritannien ger klartecken – börjar vaccinera nästa vecka

Storbritannien har godkänt Pfizer och Biontechs coronavaccin. Vaccinet kommer att börja användas nästa vecka, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-02

Därmed är Storbritannien det första landet i världen att godkänna det nya coronavaccinet.

”Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från oberoende läkemedelsmyndigheten Medicines and Healthcare products Regulator Agency (MHRA) om att godkänna Pfizer-Biontechs covid-19-vaccin för användning”, meddelar den brittiska regeringen enligt Reuters.

Senioren har tidigare skrivit (läs här) om de lyckade testresultaten för Pfizers och Biontechs vaccin, som uppges vara 90 procent säkert.

Landets hälsominister Matt Hancock säger också att man baserat på tidigare uppgifter vet att det är ett säkert och effektivt vaccin och att sjukhusen är redo att ta emot vaccinet.

Avtal med fem läkemedelsbolag

Richard Bergström är Sveriges vaccinsamordnare och han ser det som hoppfullt att Storbritannien godkänt vaccinet. Däremot kan det fortfarande dröja några veckor innan EU har godkänt det. Att Storbritannien godkänt vaccinet ska inte påverka hur lång tid det tar innan EU gör det.

– Nej, vi har fattat beslut om att låta det gå som en vanlig ansökan och inte ha någon speciallösning för godkännande utan det får ta den tid det tar. Nu går det fort i alla fall. Normalt tar det arbetet flera månader och nu har vi gjort det på ännu kortare tid, säger Richard Bergström till TT.

EU har sammanlagt slutit avtal med fem läkemedelsbolag åt alla 27 EU-länder tillsammans. Om och när vaccinen kommer ut på marknaden är det enda länderna behöver göra är att kontakta EU-kommissionen för att få ta del av vaccinpotten.

Nästa land att godkänna vaccinet väntas bli USA.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-12-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas