Glädjebesked: Nytt vaccin 90 procent säkert
Nyheter | vaccin
Foto: Colourbox

Glädjebesked: Nytt vaccin 90 procent säkert

Nu kommer beskedet som får en hel värld att hoppas. Ett nytt vaccin har hittills visat sig vara mycket effektivt mot covid-19. ”Det är en stor dag för vetenskapen och mänskligheten”, säger Albert Bourla, vd på Pfizer till CNBC.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-09

Stockholmsbörsen rusar uppåt när detta skrivs (9 november) och den främsta anledningen är de positiva tongångarna som kommer från det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer, som tillsammans med det tyska bioteknikföretaget Biontech tagit fram ett vaccin som än så länge visat sig vara mer än 90 procent effektivt mot covid-19.

Forskare har tidigare hoppats på ett vaccin som är 75 procent effektivt så det här resultatet överträffar de förväntningarna.

De nya testerna visar att vaccinet, om resultaten står sig, skyddar lika mycket som den typ av vaccin barn får mot mässling.

Tester har gjorts på 43 538 deltagare och de tidiga analyserna visar att de som fått en andra dos av vaccinet sju dagar senare uppnått skydd mot covid-19. Det är 28 dagar efter det första vaccinationstillfället.

”Med dagens nyheter är vi ett stort steg närmare att ge människor världen över ett välbehövligt genomslag mot den globala hälsokrisen. Vi ser fram emot att dela utökad effektivitets- och säkerhetsdata inom de närmsta veckorna”, skriver Pfizer i ett uttalande.

Om Pfizer får klartecken av myndigheterna skulle 15 till 20 miljoner människor kunna bli vaccinerade innan året är slut.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-11-09
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas