Ministern efter SPF Seniorernas granskning: Pensionerna måste höjas
Nyheter | pensioner

Ministern efter SPF Seniorernas granskning: Pensionerna måste höjas

Senioren skrev nyligen om SPF Seniorernas granskning som visar att det för många inte lönar sig med 40 års arbete. På lördagen (31/10) tar Aftonbladet upp granskningen där både SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) uttalar sig.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-31

-Systemet blir mer och mer urholkat och det är klart att det undergräver dess legitimitet, säger Eva Eriksson till Aftonbladet.

Seniorens text om SPF Seniorernas granskning hittar ni här. Där hittar ni siffror och exempel på vad en pension ger vid olika inkomster och granskningen visar att det krävs uppåt 40 000 kronor i månadslön för att det ska löna sig att arbeta.

En pensionär som aldrig arbetat kan med full garantipension och fullt bostadstillägg få mer än många som har jobbat 40 år.

”Hela pensionssystemet måste ses över”

Det nya pensionstillägget på max 600 kronor i månaden som 1,2 miljoner låginkomsttagare kommer att få ta del av nästa år är tänkt att öka det så kallade respektavståndet, att det ska löna sig att jobba.

SPF Seniorernas beräkningar visar dock att det bara kommer att ha en liten påverkan.

-Jag kan förstå att man vill införa tillägget. Det är väldigt många som har en mycket låg pension som behöver mer pengar. Men hela pensionssystemet behöver ses över. Det behövs mer pengar i systemet. Det är underfinansierat och den diskussionen är på dagordningen nu. Det är glädjande, säger Eva Eriksson till Aftonbladet.

Ministern: Pensionerna är för låga

Beräkningarna som SPF Seniorerna har gjort visar att tre av fyra svenska pensionärer trots det nya tillägget och den kommande skattesänkningen kommer att få en pension som är sämre än grundskyddet.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) håller med om att pensionerna måste höjas.

-Pensionerna är alldeles för låga för många med långa yrkesliv. Det är farligt av flera skäl. Det innebär ökade klyftor mellan pensionärer och arbetsföra. Det innebär också ökade klyftor inom pensionärskollektivet. Men det skadar också förtroendet för hela pensionssystemet. Så det enkla svaret på frågan är att pensionerna måste höjas. Det här bekräftar bara den bilden, säger Ardalan Shekarabi till Aftonbladet.

När och hur det blir med detta återstår att se.

Men frågan är onekligen på dagordningen just nu.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas