Ministern efter dödsolyckan: ”Kommer noga följa vad kommunerna gör”
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
Nyheter | Omtag

Ministern efter dödsolyckan: ”Kommer noga följa vad kommunerna gör”

Den otrygga och oklara situationen när det gäller försäkringsskyddet på många av landets äldreboenden behöver förbättras. Det säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). – Jag kommer att följa frågan noga framöver, säger hon till Senioren.

Jan Arleij
Publicerad 2025-05-16

SPF Seniorerna samlade under förra veckan (6/5) en rad aktörer till ett rundabordssamtal som uppföljning till rapporten ”Trygg eller oskyddad på det särskilda boendet?” om försäkringsskyddet i äldreomsorgen.

Samtalet landade i en gemensam syn om behovet av gemensamma riktlinjer. Idag saknas sådana riktlinjer för vilka försäkringar kommuner bör ha.

Med på mötet var SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), Anna-Karin Baltzari Danfors från Konsumenternas Försäkringsbyrå, Maria Scheele från Stockholmsregionens Försäkring AB och Magnus Fahlén som är anhörig.

Försäkring saknades

Det var Magnus Fahlén som lyfte hela problemet sedan hans svärmor Ann-Marie omkommit 2023 efter en tragisk olycka i en matsal på ett särskilt boende i Kungsbacka.

Senioren rapporterade om händelsen för ett år sedan.

Det visade sig att många kommuner saknar en olycksfallsförsäkring som omfattar äldre på särskilda boenden. Dessutom råder i många kommuner en brist på kunskap om hur försäkringsskyddet ser ut.

Avslöjande rapport

Missförhållandena ledde till att SPF Seniorerna tog fram en rapport som bland annat pekar på att det saknas nationella riktlinjer om vilka försäkringar som en kommun bör teckna.

För att få upp frågan på inte minst politikernas bord kallade SPF Seniorerna till rundabordssamtalet förra veckan.

Magnus Fahlén.

Magnus Fahlén är positiv och förhoppningsfull efter mötet.

– Det var ett bra samtal. Deltagarna var pålästa och engagerade. Det uppskattar jag mycket. Det lägger en bra grund för en väg framåt.

– Det handlar om att skapa trygghet för äldre på särskilda boenden och för anhöriga. Då krävs mer kunskap ute i kommunerna om den här frågan och åtgärder från ansvariga politiker.

Dessutom, påpekar Magnus Fahlén, lyfter även SPF Seniorernas undersökning fram att avsaknaden av försäkringsskydd för de äldre inte är ett ekonomiskt ställningstagande, eftersom kostnaden för att inkludera denna omsorgsgrupp skulle vara låg.

På agendan

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson var också nöjd med rundabordssamtalet.

– Nu finns frågan högt upp på agendan och vi kommer att arbeta vidare för att uppnå våra mål. Och jag utgår från att alla kommuner kommer att vidta åtgärder för att säkra tryggheten för alla äldre.

Anna Tenje.

Äldre- och försäkringsminister Anna Tenje (M) säger till Senioren att SPF Seniorernas rapport visar att kommunerna har svårt att redogöra för vilka försäkringar som omfattar de som bor på äldreboenden.

Hur ser du på behovet av gemensamma riktlinjer när det gäller försäkringsskyddet i äldreomsorgen?

– Jag går in i detta välvilligt i min tro att alla kommuner vill göra rätt för sig och skydda de allra sköraste på boenden. Här tror jag kunskapen behöver förbättras för samtliga kommuner.

Vad anser du behöver göras så att alla äldre på särskilt boende har ett tillräckligt försäkringsskydd?

– I grund och botten handlar det om en tydlig och öppen kommunikation. Det är rimligt att förvänta sig att kommunen ger en mer heltäckande beskrivning av försäkringsskyddet, så att den enskilda och anhöriga kan ta ställning till om de vill eller behöver teckna en egen olycksfallsförsäkring.

Kan regeringen agera på något sätt?

– Äldreomsorgen är en kommunal angelägenhet och här har kommunerna det stora ansvaret. Det tycker jag är rimligt. Samtidigt kommer jag fortsatt följa frågan noga och diskutera ämnet. Vårt rundabordssamtal var en god grund att stå på för samtliga. Jag tror att vi alla fick lära oss något nytt om hur situationen ser ut runtom i landet.

Hur ser du på kommunernas intresseorganisation (SKR) och deras ansvar i den här frågan?

– Jag tror att SKR kan vara till stor hjälp här för sina medlemmar. Både vad gäller kunskapsstöd och checklistor så att kommunerna kan ge korrekt information om försäkringar, men också vilka försäkringsskydd som behövs. Det finns kommuner som redan löst detta och som borde användas som goda exempel för de som har ett arbete kvar att göra.

Det här behöver göras

SPF Seniorerna pekar i sin rapport på en rad nödvändiga åtgärder.

• Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer för ett fullgott försäkringsskydd på landets alla särskilda boenden.
• Sveriges kommuner och regioner (SKR) tar fram anvisningar till kommunerna avseende informationen till de boende samt ett kunskapsstöd kring försäkringar inom äldreomsorgen.

• Kommunerna ska ha en skyldighet att informera korrekt om vilka försäkringar som behövs för ett fullgott försäkringsskydd när man flyttar till särskilt boende.
• Kommuners kollektiva olycksfallsförsäkringar ska omfatta alla personer som berörs av kommunal verksamhet, således ska nämnda olycksfallsförsäkringar inkludera äldre på särskilda boenden i alla kommuner. Alternativt tecknar kommunerna en separat olycksfallsförsäkring för de äldre på sina särskilda boenden.
• Såväl äldre som anhöriga ska kunna förvänta sig trygghet och ett heltäckande försäkringsskydd på särskilda boenden, samt att detta inte skiljer sig beroende på var i landet man bor.

Ur rapporten ”Trygg eller oskyddad på det särskilda boendet?”

Dölj faktaruta

Jan Arleij
Publicerad 2025-05-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas