Mobila trygghetslarm testas
Hemma | Nyheter
Mobilt trygghetslarm gör det lätt att positionera personer som gått vilse Bild från SVT:s inslag

Mobila trygghetslarm testas

Dagens trygghetslarm fungerar när du är hemma. En ny sorts trygghetslarm som gör det möjligt att röra sig fritt utomhus testas nu i Västerås.

Publicerad 2012-09-11

Den som har det nya larmet kan larma var hen än befinner sig. Dessutom kan oroliga anhöriga ringa upp larmet, tala med personen som har det och även få en positionering som visar var någonstans personen som har larmet är just nu. På så sätt kan man enkelt hitta dementa personer som går vilse, eller en person som har fallit omkull under promenaden och inte kan ta sig upp.

– Nu kan jag ringa upp Agne och direkt få reda på var han befinner sig och om han mår bra. Det har blivit en viktig extra trygghet för mig, säger Barbro Rohlin till SVT Västmanland. Hon är gift med Agne som är en av dem som testar det mobila larmet. Han har dåligt minne och ibland går han bort sig.

Hjälpmedelsinstitutets projekt Teknik för äldre är, tillsammans med Alzheimerfonden, finansiär bakom försöken.

– Idag erbjuder kommunerna bara traditionella trygghetslarm som endast fungerar i hemmet. Konsekvensen blir att många äldre slutar att gå ut eftersom tryggheten är begränsad till bostaden. Vi hoppas att vi kommer att vända på den utvecklingen så att fler äldre vågar ge sig ut och promenera och vara aktiva. När personer känner sig trygga mår de bättre och är mer aktiva, säger Henrik Essunger, vd på Posifon som ligger bakom det mobila larm som testas i Västerås.

En 83-årig användare av larmet anmärker på att det ibland är svårt att få igång det inomhus, att ljudet kan förbättras och att larmet är i vägen när man tar på sig skjortor och tröjor. Men i övrigt är han mycket nöjd med möjligheterna som den nya typen av trygghetslarm för med sig.

– Vår förhoppning är att kommunerna ska kunna erbjuda mobila trygghetslarm inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Hannes Liljeholm, projektledare för Teknik för äldres test av trygghetslarmet till SVT.

Här kan du se ett inslag på SVT Västmanland om de mobila trygghetslarmen:

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas