Modernas vaccin godkänt
Foto: Colourbox
Nyheter | coronavaccin

Modernas vaccin godkänt

Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt Modernas vaccin mot covid-19. Nu är det bara en tidsfråga innan vaccinet finns i Sverige.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-06

Det är flera medier i Europa som berättar det och på Twitter är EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen glad för beskedet som EMA lämnade under onsdagen (6/1).

”Det är goda nyheter för våra ansträngningar att få mer vaccin mot covid-19 till européerna”, skriver hon.

Nu kommer det inte att dröja länge innan EU-kommissionen godkänner vaccinet och de första doserna kan levereras till Sverige. Det blir då det andra vaccinet, efter Pfizer/Biontechs, som EU godkänner.

Astra Zenecas vaccin nästa på tur

Det amerikanska läkemedelsbolaget Moderna ska enligt avtalet med EU börja leverera de första doserna till medlemsländerna inom två veckor men enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan Sverige få de första doserna redan på måndag.

Redan nästa vecka räknar Sverige med att få 11 000 doser av Modernas vaccin, enligt TT. Sveriges avtal med Moderna innebär att vi kommer att få sammanlagt 3,6 miljoner doser, vilket räcker till 1,8 miljoner människor.

80 000 doser levererades av Pfizer/Biontechs vaccin till Sveriges regioner i söndags och måndags och därmed väntas sammanlagt 100 000 doser, från både Moderna och Pfizer/Biontech till Sverige, under vecka 2 om allt går enligt planerna.

Amerikanska läkemedelsverket FDA har redan godkänt Modernas vaccin och när det gäller Astra Zenecas vaccin väntas EU-kommissionen ta beslut om det i slutet av januari.

80 000 har vaccinerats i Sverige – läs mer här.

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas