80 000 har vaccinerats i Sverige
Foto: Colourbox
Nyheter | coronavaccin

80 000 har vaccinerats i Sverige

Cirka 80 000 personer hade vaccinerats mot covid-19 till och med 10 januari. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten i sin första rapport om hur många som vaccineras i Sverige.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-12

Folkhälsomyndigheten meddelar också att fler troligen har fått den första dosen eftersom det saknas uppgifter från tre regioner för vecka 1. Så den statistiken kommer att uppdateras när myndigheten fått in den informationen. Det finns ännu ingen statistik per region.

Tvärtemot Folkhälsomyndighetens rekommendation uppger flera regioner också att de sparat vaccin för att kunna ge dos två men eftersom planerade vaccinleveranser sker utan problem menar myndigheten att det inte är nödvändigt. Sammanlagt ska cirka 161 850 doser levererats ut till regionerna.

Den svenska vaccinsamordnaren Richard Bergström tror att Sverige ligger bra till jämfört med många länder och i SVT:s Morgonstudion förklarar han också varför officiella siffror är nödvändiga.

– Det är viktigt i alla de här jämförelserna som görs hela tiden att Sverige är med i den listan. Jag får ju meddelanden från mina kolleger runtom i Europa där de stoltserar. ”Portugal ligger fyra i världen” och så vidare. Men vi har exakt samma vaccin, vi har samma volymer i relation till befolkningen, så om vi bara får vår rapportering så tror jag vi kommer kunna se att Sverige ligger där uppe i topp bland de första 10-15 länderna, säger Richard Bergström i SVT.

Han fortsätter:

– Vi ska vara rätt lyckligt lottade vi som bor här i EU och de som bor i Storbritannien och USA att vi har avtal ens. Det är många i världen som inte har tillgång till vaccin på jättelänge.

Att inte fler har vaccinerats i Sverige så här långt beror helt enkelt på att vi inte fått mer vaccin hittills, enligt Richard Bergström.

– Det tidsbegränsade elementet är ju tillverkningen. Vi får 100 000 doser nu de kommande veckorna. Sen kommer det dra upp till 300 000, sen en halv miljon doser i veckan framåt mars. Det beror ju på att det ska tillverkas. Det är ”just in time” det här. Det tillverkas och sen skeppas det direkt ut till alla länderna, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Goda marginaler för många kommuner – läs mer här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas