Risk att äldre prioriteras bort igen
Nyheter | Pandemin
Eva Eriksson.

Risk att äldre prioriteras bort igen

Kampen om vem som ska prioriteras i kön till coronavaccinet hårdnar. SPF Seniorerna markerar skarpt att Folkhälsomyndighetens rekommendation ska ligga fast.

Jan Arleij
Publicerad 2021-01-15

LO gick tidigare på fredagen (15/1) ut med en kravlista till regeringen med anledning av kampen mot covid-19. Bland annat vill man se att vissa yrkesgrupper ska prioriteras när vaccineringen kommer igång på allvar.

– Regionernas prioriteringsordning för vaccinering bör ses över. Det är bra att vårdpersonal och de som jobbar inom äldrevården prioriteras, men även barnomsorgen, kollektivtrafiken, transporter och handeln måste fungera. De bör vara bland de första som vaccineras, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

– De gäller de som i sitt dagliga jobb tvingas vara ute i samhället och i större utsträckning träffar många andra människor. Blir inte de vaccinerade kan det vara de som faktiskt riskerar att smitta andra vidare.

Ska ligga fast

Tidigare i vintras har också de båda lärarfacken Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet fört fram krav på regeringen att lärare måste få förtur till vaccin när vaccineringen inleds.

SPF Seniorerna kommer nu med ett skarpt uttalande – Folkhälsomyndighetens rekommendation med en preciserad prioritering av vaccineringen är fullt rimlig:

– Vi kräver att Folkhälsomyndighetens rekommendation om vilka som ska prioriteras för vaccination ligger fast. Så länge tillgången på vaccin är begränsad måste de mest sköra och utsatta erbjudas vaccination först. Det är de som löper störst risk att drabbas av sjukdom och död, säger förbundsordförande Eva Eriksson.

Vore orimligt

Allra först att erbjudas vaccin ska vara personer som får hemtjänst eller bor på äldreboende och de som bor med dem som får hemtjänst, slår Eva Eriksson fast.

Därefter till övriga personer som har fyllt 70 år och andra riskgrupper.

– Allt annat är orimligt efter pandemins dystra facit. Parallellt med detta är det förståeligt att personal i intensivvård och covidvård också får tillgång till vaccin.

”Seniorer först”

När Senioren ber LO förtydliga om man anser att 70-plussare ska stå tillbaka för olika yrkesgrupper blir svaret klart nej.

– Dagens krav syftar på prioriteringen efter riskgrupper och personal inom vård och omsorg. De ska fortfarande vara först ut enligt LO, säger pressekreterare Malik Fagerberg Wikström till Senioren.

Nio av tio döda

Tidigt stod det klart att högre ålder innebär större risk att bli allvarligt sjuk eller dö av covid-19. Antalet döda med covid-19 har nu passerat 10 000 personer i Sverige.

9 av tio döda var 70 år eller äldre.

7 av 10 döda var 80 år eller äldre.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2021-01-15
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas