Anders Tegnell: 60-69-åringar kan prioriteras
Anders Tegnell på tisdagens pressträff. Foto: Folkhälsomyndigheten
Nyheter | coronapandemin

Anders Tegnell: 60-69-åringar kan prioriteras

60-69 åringar kan prioriteras i vaccineringen och personer över 84 år ska förmodligen få vara med i folkhälsoenkäten om pandemin. Det meddelar Anders Tegnell när Senioren frågar honom på tisdagens pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-20

I fas 4, den sista, är det tänkt att övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp ska erbjudas vaccin mot covid-19. Det innebär alla mellan 18 och 69 år trots att personer mellan 60 och 69 år drabbas hårdare än yngre av covid-19.

På Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen frågar Senioren statsepidemiolog Anders Tegnell om man ska göra skillnad på exempelvis en 18-åring och 69-åring när det är dags för den gruppen att vaccinera sig.

– Ja, det kommer vi förmodligen att göra. Vi håller på att titta på det just nu för att se om den här gruppen, som ju är relativt hårt drabbad mellan 60 och 69 år, kanske möjligen kan komma med redan i fas 3. Men vi håller på att titta på riskerna för de grupperna för att se om vi ska göra så eller inte, vi har inte riktigt landat i det ännu, säger Anders Tegnell.

Håller med om att det är en brist

Folkhälsomyndigheten har också fått kritik (läs mer här) för att personer över 84 år inte får vara med i den extra omgång av folkhälsoenkäten som ska genomföras i vår där man bland annat kommer att fråga hur människor blivit berörda över pandemin.

Senioren frågar Anders Tegnell varför personer över 84 år, en grupp som drabbats mycket hårt av pandemin, inte får vara med i en stor folkhälsoenkät där man ska svara på frågor hur man berörts av pandemin. Han håller med om att det inte är bra.

– Det har varit en gammal tradition och det här upplägget har varit under alla år. Det är ett rätt komplicerat sätt, regioner är inblandade och urvalet görs enligt vissa strikta regler, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Men vi håller på att titta på möjligheten att försöka nå den här gruppen, som jag håller med om är väldigt viktig, möjligen med någon slags komplettering på något sätt och se om vi kan få information även från dem för jag håller med om att det är en brist.

Du ser Seniorens frågor och Anders Tegnells svar här.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-20
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas