Nyheter

Natthemtjänst struntade i hembesök – får ändå vara kvar ett år till

Hemtjänstföretaget Omsorgshuset har fått flera lex Sarah-anmälningar efter att ha ignorerat äldre som larmat på natten. Men avtalet sägs inte upp.

Publicerad 2013-11-04

Hemtjänstföretaget skulle ansvara just för hemtjänst på nätterna på Södermalm i Stockholm, genom att bland annat svara på trygghetslarm och åka på planerade hembesök.

Men vid flera tillfällen har natthemtjänsten uteblivit från planerade hembesök, struntat i att svara på larm och inte heller gått att nå via telefon. En gång har man påstått att man tittat till en sovande person i hemmet, trots att den personen vid tillfället inte var hemma utan befann sig på sjukhus, skriver lokaltidningen Södermalmsnytt.

 

Nu vill representanter för S, V och Mp häva avtalet med hemtjänstföretaget.

– Det är en förfärlig situation, att ligga hemma på natten och behöva hjälp som inte kommer. Vi måste vara tydliga med att det här inte duger, säger Anders Göransson (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden till Södermalmsnytt.

 

I stället får företaget vara kvar ett år till. Avtalet går inte ut förrän i oktober 2014.

– De brister och händelser som rapporterats är så allvarliga att jag inte anser att det lämpligt att förlänga avtalet med dem, säger stadsdelsnämndens ordförande Christoffer Järkeborn (M) till lokaltidningen Södermalmsnytt.

 

Hemtjänstföretagets ledning menar att bristerna beror på deras personal, och på att de inte fått tillgång till alla nycklar som krävs för att göra hembesök. Tre personer ska ha sagts upp från företaget.

 

Här kan du läsa hela artikeln:

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas