Fick bort olämplig natthemtjänst
Nyheter
Natthemtjänst Foto Colourbox

Fick bort olämplig natthemtjänst

Efter påtryckningar från det lokala pensionärsrådet och SPF, PRO och SPRF bryts kontraktet med kritiserade Omsorgshuset.

Publicerad 2013-12-11

– Jag kan inte förstå hur politikerna med berått mod hade tänkt utsätta de sköra, sjuka äldre som behöver nattillsyn för fortsatt uppenbar vanvård med mantrat ”Omsorgshuset får inte förnyat kontrakt”. Kontraktet man inte ville bryta löpte till och med januari 2015!

Det skriver Lena Haraldson, vice ordförande i pensionärsrådet i Södermalms stadsdelsnämnd i Stockholm och representant för SPF Maria-Högalid i en insändare på Veteranen.se.

Genom pensionärsrådet har hon varit drivande i att få kommunen att bryta avtalet med kritiserade Omsorgshuset, som ansvarat för natthemtjänsten i stadsdelen. Flera incidenter har rapporterats in under den tid som företaget varit verksamt.

Bland annat har personal ljugit om att de gjort nattbesök, och lämnat lappar om att de gjort tillsyn, trots att personerna de säger sig ha tittat till legat på sjukhus vid det påstådda besökstillfället. De har underlåtit att svara på larm, felkopplat katetrar samt dykt upp misstänkt berusade när de lämnat ifrån sig nycklar, efter att först ha varit oanträffbara hela natten.

”Om en allvarlig incident inträffat och någon larmat under natten, så hade Trygghetsjouren inte kunnat ta sig in hos den som larmat, eftersom nycklarna var ute och åkte på stan.” står det i en bakgrund som pensionärsrådets ledamöter tagit del av.

Redan i slutet av oktober beslöt Södermalms stadsdelsnämnd att inte förlänga avtalet med Omsorgshuset i Stockholm AB. Eftersom avtalet inte gick ut förrän sent hösten 2014 skulle detta dock i praktiken innebära ytterligare ett år med osäker natthemtjänst.

SPF, PRO och SPRF i Stadsdelen reagerade med en skrivelse till Stadsdelsnämnden med uppmaningen ”Bryt omedelbart avtalet med Omsorgshuset i Stockholm AB”.

Även anhöriga har protesterat.

– Det här är en modern form av tjuveri. Samhället betalar med skattepengar för något som aldrig blir av, men ingenting händer, säger Eva Skog, anhörig, till DN.

Och tillsammans med pensionärsrådet och oppositionen har de nu fått igenom sina krav.

− Omsorgshuset har inte fullt ut gett äldre den hjälp de behöver och har rätt till nattetid. Därför avbryter vi nu samarbetet. Tills vidare kommer verksamheten att drivas i kommunal regi, säger Christoffer Järkeborn (M), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd på kommunens hemsida.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas