Kommunen har ansvar för äldres välbefinnande
Foto:Colourbox
Omsorg | Personligt | Vård | Lena

Kommunen har ansvar för äldres välbefinnande

Hur kommer man åt ansvarslösa kommunpolitiker som riskerar äldres liv och hälsa, undrar insändaren.

Publicerad 2013-12-09

”Bryt omedelbart avtalet med Omsorgshuset i Stockholm AB” – så löd uppmaningen till Södermalms stadsdelsnämnds politiker till deras sammanträde 28/11. Uppmaningen kom från pensionärsorganisationerna på Södermalm som representerar närmare 5 000 medlemmar.

Den kraftfulla aktionen från pensionärerna organiserades på ett par dagar. Alla var överens om att de styrande politikernas ovilja att bryta avtalet måste ifrågasättas.

Omsorgshusets nattpatrull har varit en lång skamlista som vi stadsdelsnämndens pensionärsråd följt ända sedan 2012. Pensionärsrådet (som är rådgivande organ till politikerna) har allteftersom nya lex Sarah-anmälningar kommit in skärpt tonen i våra uttalanden. Inför politikernas novemersammanträdet 2013 stod det dock klart för oss att de ansvariga politikerna INTE tänkte bryta avtalet.

Nu är Omsorgshusets nattpatrull borta från samarbetet med Södertjänst, som är den kommunala hemtjänsten. Politikerna beslöt till slut att Omsorgshuset inte längre kunde vara kvar i stadsdelens tjänst och bröt avtalet. Södertjänst organiserar en egen nattverksamhet så snart som möjligt.

Personligen är jag nöjd med resultatet. Nöjd med att 5 000 organiserade pensionärer på Södermalm kan påverka när vi går samman. MEN jag kan inte förstå hur politikerna med berått mod hade tänkt utsätta de sköra, sjuka äldre som behöver nattillsyn för fortsatt uppenbar vanvård med mantrat ”Omsorgshuset får inte förnyat kontrakt”. Kontraktet man inte ville bryta löpte till och med januari 2015!

Lena Haraldson
Vice ordförande i stadsdelsnämndens pensionärsråd
Representant för SPF Maria-Högalid

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas