Nya jobbskatteavdrag i Moderaternas skuggbudget
Moderatledaren Ulf Kristersson.
Nyheter | Motbud

Nya jobbskatteavdrag i Moderaternas skuggbudget

Moderaterna föreslår kraftiga skattesänkningar för löntagarna – men också för pensionärer.

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-07

Moderaternas presenterade på tisdagen (6/10) sitt budgetalternativ för 2021.

Några grundbultar i förslaget:

  • Ökade statsbidrag till kommunernas och regionernas välfärd kopplas samman med ett stopp för kommunala och regionala skattehöjningar.
  • Nya jobbskatteavdrag. Moderaterna kallar det en ”jobbskattereform som fokuserar på en enkel princip: det ska alltid löna sig att arbeta i Sverige”.

Stor sänkning

Det nya jobbskatteavdraget uppgår till 24 miljarder kronor nästa år. Tanken är att det alltså ska ”motivera till arbete”, skriver Moderaterna i sitt budgetalternativ till regeringen. Med sänkt bolagsskatt vill man också underlätta för företagen.

Men nio miljarder går också till skattesänkningar till pensionärerna.

– Vi är partiet för de som jobbar, de som vill jobba och för de som har jobbat. Pensionärer har jobbat, säger partiledaren Ulf Kristersson.

– Vi tycker att pensionärer också ska få högre inkomst än de har haft tidigare, så vi sänker skatten för alla pensionärer, inte bara för vissa.

Positiv reaktion

Det är bra med ytterligare skattelättnader och en avskaffad skatteklyfta 2021, men det gör inte att politikerna kan glömma att pensionssystemet fortfarande måste ses över.

Eva Eriksson.

Det säger Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande i en kommentar till Moderaternas budgetförslag.

– Vi välkomnar att Moderaterna vill avskaffa skatteskillnaden mellan lön och pension redan nästa år. Det är en fråga om rättvisa att vi betalar lika skatt.

Fler partier

Det är också positivt att en bred ytterligare skattelättnad föreslås också för de med låga och medelstora pensionsinkomster för att matcha skattesänkningar på arbetsinkomster, anser Eva Eriksson.

– Det kan ge ett tillskott i plånboken nästa år till breda grupper pensionärer. Vår förhoppning är att fler partier ställer sig bakom detta samlade förslag.

Ingen lösning

Men bristerna i pensionssystemet åtgärdas alltså inte med skattesänkningar, betonar SPF Seniorernas ordförande.

– Detta kortsiktiga lappande-och-lagande utanför systemet, som skatteverktyget är, löser inte huvudproblemen med pensionerna. Pensionssystemet som sådant måste genomgå en helhetsöversyn.

Längre arbetsliv

Det krävs insatser för förstärkta pensioner genom högre avsättningar och genom insatser för ett längre arbetsliv för fler, menar SPF Seniorerna.

– Det måste löna sig att ha arbetat. Idag kan 40 års arbete med medellön ge en pension som måste stöttas upp med grundskydd – det är helt orimligt. Sådana fundamentala brister måste åtgärdas i systemet, säger Eva Eriksson.

 

Jan Arleij
Publicerad 2020-10-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas