Omega-3 kan ge bättre minne hos Alzheimersjuka
Bra mat för minnet. Foto: Getty Images
Nyheter | Forskning

Omega-3 kan ge bättre minne hos Alzheimersjuka

Alzheimersjuka som ätit omega-3 fettsyror i början av sjukdomsförloppet får bättre resultat i minnestest. Det visar en studie från Örebro universitet.

Jan Arleij
Publicerad 2021-09-15

Forskarna har undersökt effekten av omega-3 fettsyror – med hjälp av minnestester och prover från ryggmärgsvätska.

Det är den första studien i sitt slag, säger Yvonne Freund-Levi, forskare i neurovetenskap vid Örebro universitet.

33 patienter

– Vi ska vara försiktiga och inte dra långtgående slutsatser men vi kan se en skillnad i testerna av minnet. Patienter som ätit omega-3 tidigt i sjukdomsförloppet får bättre resultat.

Yvonne Freund-Levi betonar att studien är liten – 33 patienter är med varav 18 fick tillskott med omega-3 morgon och kväll och 15 ingår i en kontrollgrupp.

Yvonne Freund-Levi.

Hon samlade in prover från ryggmärgsvätska och patienterna fick göra ett minnestest – både vid starten för studien och efter sex månader.

– Vi kan se att gruppen som tagit omega-3 är stabila i minnesfunktionen medan kontrollgruppen har blivit sämre. Det visar minnestesterna, säger Yvonne Freund-Levi.

Kost och motion

– Vi är försiktiga med att ge råd men vi vet att det bästa är att börja tidigt – det är svårt att påverka sjukdomen i ett senare skede. Det bästa rådet vi har att ge i nuläget är att vara fysisk aktiv och att äta omega-3 – i mat som till exempel fet fisk eller som kosttillskott.

Forskarna i Örebro har samarbetat med forskare vid Karolinska institutet, Sahlgrenska universitetssjukhus och Uppsala universitet.

Ett stort steg framåt är att forskarna i framtiden kommer att kunna undersöka biomarkörerna i blodtester istället för att behöva ta ryggmärgsprover på patienter, framhåller Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Jan Arleij
Publicerad 2021-09-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas