SVT följer upp ”Sveriges bästa äldreboende”
Nyheter | Äldre svälter
Bild från SVTs trailer för Sveriges bästa äldreboende - vad hände sen?

SVT följer upp ”Sveriges bästa äldreboende”

På onsdag visar SVT uppföljaren av dokumentärserien om Sveriges bästa äldreboende. Kanske kommer därmed frågan om hur vi tar hand om våra sjukaste äldre in i valdebattens centrum.

Publicerad 2014-08-19

Det hoppas i alla fall en av experterna i TV-programmet, geriatrikprofessorn Yngve Gustafson. När Veteranens läsare i vintras utsåg Yngve Gustafson till Årets Senior berättade han i en intervju för Veteranen om det oerhörda engagemang TV-serien om Smedsbergets äldreboende hade väckt. – Under och efter tv-serien fick jag tusentals mejl och brev från gamla människor. Många av breven hade karaktären av nödrop. Det var fruktansvärt.

Det var ifjol höstas som en miljonpublik följde Smedsbergets äldreboende och försöken att förvandla ett ordinärt svenskt boende till landets bästa på bara fyra månader. Förbättringar genomfördes med hjälp av Yngve Gustafson och Jane Lindell Ljunggren, som driver det prisbelönade äldreboendet Hattstugan på Gotland.

Men vad har egentligen hänt sedan tv-kamerorna slocknat och förändringsarbetet har fortsatt i vardagen? Under våren har SVT gjort återbesök på Smedsberget i Lycksele, tillsammans med experterna. Forskarna har gjort nya mätningar och nu får vi veta om Smedsberget kommit närmare eller längre ifrån att bli Sveriges bästa äldreboende.

Det blir återigen ett starkt berörande möte med vardagen i svenskt äldreboende. Programmet återger på ett ärligt och trovärdigt sätt vilka problem och glädjeämnen som finns. Med sin kunskap och rättframhet lämnar Yngve Gustafson ingen oberörd när han i programmet sätter fingret på några av de allra ömmaste punkterna i svensk äldrevård.

Bland annat pekar han på den skakande problematiken med långa nattfastor och allvarlig näringsbrist på svenska äldreboenden. – Smedsberget är inte sämre än ett genomsnitt i Sverige. Vi vet att hälften är undernärda. Det innebär att minst 15 000 personer inom svensk äldreomsorg svälter ihjäl.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Experterna

Yngve Gustafson och hans team med forskare kartlade alla de boendes hälsa, både fysiskt och psykiskt. Jane Lindell Ljunggren hjälpte till att ordna mer aktiviteter och en mer meningsfull tillvaro för de äldre. I sista programmet, vid fjolårets midsommarfest, kunde man slå fast att Smedsberget kommit en bra bit på väg mot sitt mål. Antalet mediciner hade minskats, de äldre åt bättre och aktiviteterna hade ökat. Uppföljning om läget ett år senare visas i SVT 1 nu på onsdag 20 augusti klockan 20.00.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas