Nyheter

Orsak bakom sämre minne hittad

Rätt kost kan öka blodflödet i en del av hjärnan som påverkar minne och inlärning hos seniorer, enligt ny forskning.

Publicerad 2014-10-29

Flavonoler, som bland annat finns i kakao, har genom åren tillskrivits flera goda egenskaper – allt från att förbättra insulinnivåer, till att hjälpa hjärtat. Nu har amerikanska forskare vid Coloumbia University Medical Center hittat tecken på att flavonoler kan förbättra minnet.

Genom att undersöka en grupp personer mellan 50 och 69 år före och efter en tremånadersperiod där de ätit kosttillskott med flavonoler kunde forskarna konstatera att de som ätit hög dos fått större blodflöde i gyrus dentatus – den del av hjärnan som rör minne och inlärning och att de också förbättrat sina reslutat i minnestester.

Forskarna hävdar dock att det inte går att äta chokladgodis för att förbättra minnet, eftersom halten av flavonoler i chokladkakor är för låg. Ett viktigare resultat av studien är, enligt forskarna, att man nu fått bevis för att området gyrus dentatus i hippocampus har betydelse för att minnet kan försämras med åldern. Detta gäller dock friska personer, demenssjukdomar har andra orsaker.

Eftersom försöksgruppen var så liten, bara 37 personer, krävs nu ytterligare studier för att fastslå resultatet, skriver bland andra Washington Post.

 

Studien, som publicerats i tidskriften Nature Neuroscience är delvis finansierad av en chokladtillverkare.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas