Nyheter

Pensionärer missar 60 PPM-miljoner – varje år

Var tionde pensionär född mellan 1938 och 1942 tar inte ut sin premiepension. Orsak: man vet helt enkelt inte om att man har några pengar att ta ut.

Publicerad 2013-02-19

Det handlar om fler än 30 000 av de som är äldre än 70 år och som omfattas av dagens pensionssystem.

I genomsnitt går de miste om cirka 160 kronor i månaden, alltså nära 2 000 kronor om året. Sammanlagt handlar det om 60 miljoner per år.

Enligt uppgift från Premiepensionsmyndigheten till veteranen.se ligger omkring 900 miljoner kronor av pensionärernas PPM-pengar orörda, alltså knappt en miljard kronor. Pengarna stannar därmed kvar i de fonder som pensionärerna en gång valt att placera dem i, eller så ligger de kvar i ickevals-alternativet.

Struntar i pensionen
I somras kontaktade Pensionsmyndigheten 750 slumpmässigt utvalda 1938–1942 som bara tar ut sin inkomstpension och fick kontakt med 474 personer.

Handläggarna ställde frågor om det var ett medvetet eller omedvetet val att inte ta ut premiepension.

– En av fyra har gjort ett medvetet val att inte ta ut sin premiepension främst eftersom de upplever att det inte rör sig om så mycket pengar att det är värt mödan att ansöka eller att de vill vänta på att värdet på tillgodohavandet ska öka, säger Kent Larsson, chef på enheten för pensionsutveckling.

30 000 brev på väg
– Tre av fyra som inte tar ut sin premiepension har inte medvetet valt att göra så. Man vet helt enkelt inte att man har rätt till premiepension och många känner inte till att premiepensionen finns.

Nu får drygt 30 000 pensionärer brev från Pensionsmyndigheten med tips om att ansöka om sin premiepension.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Ta ut dina pengar

Eftersom det inte finns någon fast pensionsålder i den allmänna pensionen, måste var och en själv ansöka om att ta ut sin pension.

Premiepensionens storlek beror på hur mycket som har betalats in på premiepensionskontot och hur de fonder man har valt har utvecklats.

Vill man ansöka om premiepension kan man beställa blanketter via webbplatsen www.pensionsmyndigheten.se eller ringa myndighetens kundservice 0771-776 776.

Pensionsmyndigheten betalar ut tidigast från den månad ansökan kommit in.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas