Nyheter

Peter Malmqvist till försvar för PPM-systemet

Finansanalytikern Peter Malmqvist ger sig in i pensionsdebattens hetluft, genom att gå emot pensionärsorganisationerna och kraftfullt försvara Premiepensionssystemet PPM.

Publicerad 2012-12-11

Peter Malmqvist har varit ett slags bollplank till SPFs pensionsgrupp som just nu utreder hur pensionerna ska kunna försvaras mot ideliga sänkningar genom den så kallade bromsen.

Han var också en av huvudtalarna när de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna förra året presenterade sin gemensamma rapport ”Pensionssystemet – blev det som tänkt”.

I rapporten kräver de fem organisationerna att pensionssystemets finansiering stärks. Ett sätt kan vara att skrota PPM-systemet.

Men den idén tar nu Peter Malmqvist kraftfullt avstånd från.

I en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt vill i stället Peter Malmqvist se ett annat sätt att rädda pensionerna från att sänkas av bromsen.

Behåll hela pensionsavgiften
– Via anställdas arbetsgivaravgifter och egenföretagarnas avgifter betalar vi ungefär 14 miljarder kronor mer i pensionsavgifter än som tillförs AP-systemet i form av pensionsrätter. Det är den del av avgiften som beräknas på inkomster över i dag 420 000 kronor.

Denna skatt tillfaller i dagens läge statskassan, konstaterar Peter Malmqvist, som noterar att beloppet motsvarar 40 procent av det som tillförs PPM-systemet varje år.

Finns som förslag
Låt dessa pensionsavgifter stanna kvar i pensionssystemet istället för att gå in i statskassan som en skatt, menar Peter Malmqvist.

Det förslaget har pensionärsorganisationerna också framhållit som en fullt möjlig väg att gå. Förslaget finns redan med i rapporten ”Pensionssystemet – blev det som tänkt”.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas