Nyheter

SPF-basen nöjd med att PPM-systemet synas

PPM-systemet utreds grundligt. Översynen ska vara klar i mars 2013. – Det är glädjande att dagens makthavare kan inse och medge att tidigare makthavare har gjort fel och att man är beredda att göra förändringar, säger SPFs ordförande Karl Erik Olsson.

Publicerad 2012-04-19

Uppdraget kom efter den parlamentariska pensionsgruppens sammanträde i tisdags.

Pensionsgruppen – med socialdemokraterna och de borgerliga partierna med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) i spetsen – erkänner nu öppet att systemet med att medborgarna själva ska placera en del av sitt allmänna pensionssparande i fonder inte fungerar väl. Något måste göras när det gäller orättvisor, orimliga risker, negativa utfall och den oöverskådliga mängden fonder.

Besked i november
Socialförsäkringsministern valde att redan i november förra året flagga för att PPM-systemet måste reformeras. Beskedet, som överraskade många, gavs under den paneldebatt som SPF och övriga pensionärsorganisationer då arrangerade med anledning av rapporten ”Pensionssystemet – blev det som tänkt?”

I rapporten, som fyller ett år i dagarna, kräver äldreorganisationerna att PPM-systemet utreds: Reformera eller lägg ner. Nu gör alltså partierna bakom systemet just detta.

Grundprincipen
– Vi får väl se vad utredningen kommer fram till, säger Karl Erik Olsson som hoppas att problemen verkligen identifieras – och att man hittar effektiva åtgärder.

I media säger Ulf Kristersson att ”Om man identifierar problem finns det stor frihet att föreslå hur andelen fonderat kapital ska användas.” Uttalandet tyder på att Kristersson, vars parti drev igenom PPM-systemet när pensionssystemet skapades, inte vill se någon förändring av grundbulten i systemet: att 16 procent går till AP-fonderna och 2,5 procent också i fortsättningen avsätts till individuellt fondplacerande.

SPF pensionsgrupp
SPFs egen nystartade pensionsgrupp sammanträdde också på tisdagen. Nu finns ett antal förslag till förbättringar på bordet, berättar Karl Erik Olsson.

– Vi tittar på olika grupper som berörs på olika sätt i pensionssystemet. De som är födda före 1938, de som är födda mellan 1938 och 1953 samt de som är födda 1954 och senare.

Mötet var SPF-gruppens tredje. I mars 2013 ska gruppen presentera sina slutsatser för SPFs förbundsstyrelse. Alltså i samma månad som PPM-utredningen ska läggas på den parlamentariska pensionsgruppens bord.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

800 fonder

Premiepensionen innebär att 2,5 procent av den årliga lönen sätts av till pensionen.

Den enskilde bestämmer själv hur pengarna ska placeras.

800 fonder finns att välja på och pensionen beror på hur pengarna utvecklas i fonderna.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas