Nyheter

Pensionärsledare ökar trycket på PPM-systemet

SPFs ordförande Karl Erik Olsson och PROs ordförande Curt Persson radade upp argumenten för varför PPM-systemet bör läggas ner, när de båda intervjuades i P1s konsumentprogram Plånboken på onsdagsförmiddagen.

Publicerad 2013-01-30

De båda framförde idén att överföra de pengar som idag sätts in på Premiepensionskontona till inkomstpensionsdelen i pensionssystemet.

Skälet är att det skulle förstärka systemet så att risken för att bromsen slår i minskar.

Politisk vilja
När det nya pensionssystemet lades fram i början på 1990-talet trodde alla på en lång, stark period för börsen, framhöll Karl Erik Olsson, som var minister i samma regering som socialförsäkringsminister Bo Könberg, det nya pensionssystemets pappa.

– Det visade sig att det inte blev så, och det är bra att Bo Könberg nu medger att PPM-delen var överskattad.

Därmed återstår för dagens politiker att i handling ta konsekvenserna av felbedömningen, menar Karl Erik Olsson.

– Man måste anpassa systemet, när man ser att det inte håller vad det lovade. Nu läggs alla bördor på pensionärerna, men så behöver det inte vara med en annan politisk vilja, sa Karl Erik Olsson.

Drabbar också unga
Diskussionen om det lurar en generationsmotsättning mellan dagens och morgondagens pensionärer om man skrotar PPM-delen togs också upp i programmet.

– Men PPM-delen har ju visat sig inte tillföra nya pengar till morgondagens pensionärer. Bara något enstaka år har PPM gått med plus, sa Curt Persson.

Karl Erik Olsson spädde på:
– Många av dagens unga känner inte till att de också är beroende av bromsen.

När den löser ut sänks deras pensioner också på sikt, konstaterade Karl Erik Olsson. Detta eftersom inte bara utbetalningarna sänks för dagens pensionärer utan också pensionsrätterna för morgondagens pensionärer:

– Sänkningen på sju procent som drabbade pensionerna 2010 och 2011 ger ett hack i kurvan också för morgondagens pensionärer. Det är viktigt att komma ihåg.

En utopi
Med tiden ska hacket hämtas igen är det tänkt, men den visionen liknar alltmer en utopi för varje gång som bromsen slår i på nytt, underströk Karl  Erik Olsson och Curt Persson.

Dagens prognoser visar också att bromsen slår till 2014 och 2015. Bättre än att hålla PPM-systemet under armarna är då att se till att bromsen inte slår till över huvud taget.

– Det skulle alltså gynna både dagens och morgondagens pensionärer.

Ute i medierna
Det ena tillfället efter det andra ges nu för pensionärsorganisationernas företrädare att förespråka en rejäl förändring av pensionssystemet.

* I söndags var frågan uppe i SVTs Agenda.
* I måndags ställdes socialförsäkringsminister Ulf Kristersson mot väggen i SVTs Gomorron Sverige.
* Igår togs ämnet upp i P1s Nyhetsmorgon.

Överlämnas på tisdag
På tisdag i nästa vecka överlämnar de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna den rapport man just tagit fram med en rad radikala förslag på hur pensionssystemet kan förändras och pensionerna säkras.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas