Nyheter

Partiledare slår hårt mot SPF

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund går till hårt angrepp mot pensionärsorganisationerna. Deras krav är ansvarslösa, skriver han i sitt veckobrev.

Publicerad 2013-02-02

Redan i söndags, i SVTs Agenda, markerade Göran Hägglund missnöje med pensionärsorganisationernas krav på ett reformerat pensionssystem.

I sitt veckobrev från igår är han ännu tydligare. Det är nu blankt nej till förslaget att bromsen i pensionssystemet ska tas bort.

– Bromsens funktion är att se till att systemet kan överleva på sikt, för som alla förstår är det inte ansvarsfullt att betala ut mer pengar än vad som betalas in, skriver Göran Hägglund.

Generation mot generation
Det andra kravet – att överföra premiepensionssystemets resurser till AP-fonderna – som SPF och övriga pensionärsorganisationer förordar godtas inte heller av socialministern.

– Om premiepensionerna förs över till AP-fonderna så innebär det att framtidens pensionärer – våra barn – inte får några premiepensioner alls, skriver Hägglund och sällar sig därmed till de kritiker som ser en  generationsstrid hota om pensionärsorganisationerna får igenom PPM-förslaget.

Framtida pensionärer
– I kristdemokratins ideologi är förvaltarskapstanken vägledande. Det gäller, i min begreppsvärld, även pensionerna, skriver Göran Hägglund.

– Att sänka det system som är den främsta garanten för framtida pensionärers försörjning, det är inte aktuellt. Och kommer förhoppningsvis ej heller att bli det.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Möter regeringen

På tisdag möter de fem pensionärsorganisationerna regeringen i RPK, regeringens pensionärskommitté.

Då kommer pensionärsorganisationerna att lämna över en färsk rapport med de kontroversiella förslagen på hur det bör gå till att förebygga bromsen i pensionssystemet.

RPK sammanträder vid fyra tillfällen per år.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas