Pensionärer slår tillbaka mot kritiken
Nyheter | Generationer och pensioner
Vi värnar om barn och barnbarn när vi talar om pensionerna, menar SPF med flera Foto Colourbox

Pensionärer slår tillbaka mot kritiken

NY VERSION: På ett presseminarium gick de fem stora pensionärsorganisationerna till motangrepp mot beskyllningarna att man vill sko sig på yngre generationers bekostnad.

Publicerad 2013-03-22

På seminariet den 22 mars på Hilton Hotel vid Slussen i Stockholm hoppades man få medier och andra intresserade att ta till sig av argumentationen.

– Pensionärer vill stjäla pensionspengar från sina barn och barnbarn, eller? Nej, så är det naturligtvis inte. Även om vissa debattörer nu försöker sätta en bild av att de förändringar i pensionssystemet som pensionärsorganisationerna föreslår kommer att leda till detta, skrev SPF i sin inbjudan till media.

Motbild
På seminariet beskrev pensionärsorganisationernas sakkunniga och experter sitt sedan tidigare redovisade förslag till ett hållbart pensionssystem. Ett grundbudskap var att inte bara dagens pensioner utan även de pensionsrätter som ligger till grund för morgondagens pensioner urholkas varje gång bromsen i pensionssystemet slår i.

Men för att det inte enbart skulle bli pensionärsorganisationernas perspektiv på debatten var också Peter Malmqvist inbjuden att i sin roll av oberoende finansanalytiker kommentera förslagen.

Det gjorde han också med stor tydlighet. Som framkommit av Veteranens twitter-rapportering från seminariet (på @veteranentwit) markerade Malmqvist sin uppfattning att börsen är den långsiktigt bästa arenan för pensionssparande.

– Aktier ger bäst avkastning på lång sikt. Det är fakta, sa Malmqvist och noterade att Premiepensionssystemet kom igång precis när börsen hade haft en lång positivt utveckling, och därefter stod inför nedgångar, dessutom osedvanligt kraftiga sådana.

Sensmoralen av Peter Malmqvists inlägg blev därmed att det faktiskt är bättre för dagens unga att PPM-systemet blir kvar än att dess medel förs in i inkomstdelen av pensionssystemet.

Har erfarenhet
Finansieringen av pensionssystemet är en viktig fråga för dagens pensionärer, men framför allt för framtidens, argumenterade de fem pensionärsorganisationerna.

– Systemet är underfinansierat och som det ser ut nu sjunker pensionsnivåerna i förhållande till vad som åsyftades med systemet, poängterade SPRFs expert Fredrik Jahn.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Ur programmet:

•    SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson inleder
•    Dagens pensionssystem, en överblick. PROs expert Bengt Sibbmark
•    ”Vi tar inte från barn och barnbarn genom att ta bort premiepensionen”. SKPFs expert Fredrik Jahn
•    Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker och skribent, kommenterar pensionärsorganisationernas förslag.
•    Karl-Olov Hedler, SPRF, Sveriges Pensionärers Riksförbund
•    Frågestund
•    Vid 10 avslutar PROs ordförande Curt Persson

Arrangörerna
Presseminariet är en gemensam aktivitet mellan SPF, Sveriges Pensionärsförbund, PRO, Pensionärernas Riksorganisation, RPG, Riksförbundet PensionärsGemenskap, SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund och SPRF, Sveriges Pensionärers Riksförbund

Seminariet kunde följas på @veteranentwit

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas