Rapport: Stora brister i arbetsmiljön inom äldreomsorgen
Foto: Getty Images
Nyheter | äldreomsorgen

Rapport: Stora brister i arbetsmiljön inom äldreomsorgen

Sju av tio undersköterskor och vårdbiträden säger att de inte kommer att orka jobba till pensionen. Det visar en medlemsundersökning från Kommunal.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-16

– Det borde vara olagligt att spara in på bemanningen och bedriva en verksamhet med en konstant ohälsosam arbetsbelastning. Vi kräver att lokalpolitiker och arbetsgivare investerar i rätt bemanning och tar sitt arbetsmiljöansvar, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Över 8 500 arbetare inom äldreomsorgen har deltagit i Kommunals medlemsenkät och resultatet är nedslående. En stor majoritet av medlemmarna är kroniskt underbemannade och deras arbetsbelastning är ohälsosam, skriver bland annat Arbetet.

I rapporten, som heter  ”En bättre arbetsmiljö är möjlig – en rapport om äldreomsorgens bemanning”, svarar sju av tio undersköterskor i enkäten att de inte tror att de kommer att orka jobba till sin pension.

– Om vi ska få till ett friskt arbetsliv i äldreomsorgen och en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning kan vi inte ducka för att resurserna som måste till handlar om rätt bemanning, i form av yrkesutbildad personal och en höjd grundbemanning, säger Malin Ragnegård.

”Fruktansvärt frustrerad”

Även Barbro Andersson, ordförande för Kommunal Mitt, är upprörd.

– Det är många som beskriver hur illa det är, och det bara fortsätter. Jag känner mig fruktansvärt frustrerad, säger Barbro Andersson till Gefle Dagblad om rapporten där det framgår att hälften av de anställda har svårt att hinna med kortare pauser.

– Inom hemtjänsten låter folk bli att dricka vatten och ta en kopp kaffe, eftersom man vet inte när man får gå på toaletten nästa gång. Det är ju, ja jag saknar ord egentligen, att det ska behöva vara så, fortsätter Barbro Andersson.

”Ska de som byggt upp Sverige ha det så sina sista dagar?”

Den höga belastningen gör också att det administrativa arbetet där bland annat tillbud ska rapporteras riskerar att bli lidande. Kravet på att det mesta ska dokumenteras gör också att många inte hinner umgås med de äldre.

– Att få sätta lite guldkant på vardagen: ta en promenad, sätta sig ner och måla naglar, bara hålla någon i handen eller titta i en tidning. Den tiden finns inte i dag. Är det så vi vill att de som jobbat och byggt upp Sverige ska få sina sista dagar? undrar Barbro Andersson.

Delar ur Kommunals rapport

  • 7 av 10 är oroliga att de inte kommer orka arbeta fram till pensionsåldern.
  • Hälften har svårt att hinna med att ta kortare pauser minst någon gång i veckan.
  • 43 procent känner sig dagligen kroppsligt trötta efter sitt arbetspass.
  • 37 procent känner sig dagligen psykiskt trötta efter arbetspasset.
  • 37 procent av medlemmarna i äldreomsorgen anser att bemanningen sällan eller aldrig är tillräcklig.
Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas