Regeringen nobbar pensionärernas krav
Nej till pensionärernas förslag om pensioner Foto Colourbox
Nyheter | "Några procent"

Regeringen nobbar pensionärernas krav

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) säger nej till pensionärsorganisationernas krav på förändringar i pensionssystemet. Bromsen ska därmed vara kvar.

Publicerad 2013-04-08

I en intervju i Svenska Dagbladet avfärdar ministern också SPFs och de övriga fyra rikstäckande organisationernas krav att slopa Premiepensionssystemet, för att i stället använda pengarna till att förstärka inkomstpensionsdelen.

Likaså nobbar Ulf Kristersson idén att förstärka pensionssystemet med mer pengar så att det inte fortsätter att vara underfinansierat.

– Jag vill i första hand nå ett längre och fungerande arbetsliv. För mig är det den frågan som är utgångspunkten för diskussionen, säger Ulf Kristersson till SvD.

Protesterar
Återstår nu att se vilken reaktion som kommer från landets cirka 800 000 organiserade pensionärer.

Protesterna växer hela tiden i takt med att bromsen sänker pensionerna – något som inträffade 2010 och 2011 och som även sker valåret 2014.

Ulf Kristerssons syn på sänkningarna kommer sannolikt att provocera ytterligare:

– Med all respekt, det handlar om några procent. Det handlar ju inte om halverade pensioner.

Pensionsåldersutredningen
De klara men för pensionsrörelsen mycket negativa beskeden från Ulf Kristersson kommer en dag innan pensionsåldersutredningen presenteras.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Bromsen

Den automatiska balanseringen i pensionssystemet, bromsen, sänker nivån på inkomstpensionen och sänker också värdet på de pensionsrätter man tjänat ihop till i inkomstpensionen. Bromsen slår till när inflödet av avgifter till systemet bedöms bli för lågt för att möta pensionsåtagandena, det vill säga de pensioner som svenska folket har tjänat ihop till.

Bromsen innebär att pensionssystemet sparar pengar; istället för att pengarna betalas ut i pension blir de kvar i AP-fonderna vilket stärker systemets ekonomi. När ekonomin i systemet återhämtar sig, återgår pensionerna och värdet på pensionsrätterna till den nivå de hade varit på om bromsen aldrig hade slagit till.

Källa: SvD

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas