Regeringen skärper amorteringskrav
Nyheter | Bostäder
Per Bolund, ansvarig minister (MP). Foto: Kristian Pohl

Regeringen skärper amorteringskrav

På en pressträff vid lunchtid bekräftade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att kraven nu höjs för hur mycket man ska amortera på bostadslån.

Jan Arleij
Publicerad 2017-11-30

Därmed går regeringen på Finansinspektionens förslag som presenterades för ett par veckor sedan.

– Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt under ett stort antal år. Den ökande skuldsättningen bygger upp stora risker för svensk ekonomi. Det är rimligt att nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster amorterar sina skulder, sa finansmarknadsminister Per Bolund på pressträffen.

Minst en procent

Det förstärkta amorteringskravet innebär att nya bolånetagare med bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet.

Finansinspektionens ändrade föreskrifter med förstärkt krav på amortering av bolån föreslås gälla från och med den 1 mars 2018.

Hård kritik

SPF Seniorerna har tidigare skarpt kritiserat förslaget med motiveringen att det leder till att fler seniorer riskerar ”bli fångar i en otillgänglig bostad”, något som dessutom kommer att leda till större behov av hemtjänst, äldreomsorg och vård – och alltså ökade kostnader för det allmänna.

I ett öppet brev till Finansinspektionen, och bostadsminister Peter Eriksson (MP), framhöll SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och förbundets sakkunnige Fredrik von Platen 90 procent av seniorerna i storstäder – särskilt ensamstående kvinnor – inte kommer att kunna flytta till en bostad bättre anpassad för äldre.

– Eftersom det är inkomsten som ska bestämma hur mycket som ska amorteras, kommer pensionärer i strykklass då pensionärers inkomst bara är 50-60 procent av vad man hade för några år sedan som förvärvsarbetande.

”Förödande”

SPF Seniorernas kritik mot dagens besked är i sak oförändrad.

Bostadssocialt är förslaget förödande för många äldre, hävdar förbundet.

 

Jan Arleij
Publicerad 2017-11-30
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas