Regeringen vill införa ny och säkrare e-legitimation
Foto: Getty Images
Nyheter | teknik

Regeringen vill införa ny och säkrare e-legitimation

Sverige är ett av fyra länder i EU som inte når upp till högsta säkerhetsnivån när det gäller e-legitimation. Det vill regeringen ändra på. Man vill samtidigt se vad det finns för behov bland de allra äldsta för att minska det digitala utanförskapet.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-23

– Det är naturligt att staten tar kommandot och övertar ansvaret för att garantera en säker identifiering”, säger civilminister Erik Slottner (KD) till TT.

Regeringen tillsätter därför en särskild utredare som ska komma med förslag på hur Sverige kan få en e-legitimation på högsta tillitsnivå, det vill säga säkerhet.

Erik Slottner (KD). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

De godkända e-legitimationer som används mest i Sverige i dag är Bank-id och Freja e-id. De ligger på nivå tre enligt EU-förordningen Eidas där en fyra är högsta nivå.

Utöver Sverige är det Grekland, Cypern och Rumänien inom EU som använder e-legitimation som inte når upp vill högsta nivå.

Enligt Erik Slottner uppfyller inte dagens alternativ kraven om högsta tekniska säkerhet. Det finns till exempel brister med att säkerställa faktiskt identitet.

Vill minska det digitala utanförskapet

– Digital identifiering är en sådan grundtjänst i samhället som är naturlig att staten står för. Därmed inte sagt att andra e-legitimationer spelat ur sin roll. Det här ska inte ersätta dominerande Bank-id och Freja utan komplettera de e-legitimationer som finns i dag, säger Erik Slottner till TT.

Utredaren ska bland annat ta fasta på inkludering och tanken är att det digitala utanförskapet bland de allra äldsta och personer med funktionsnedsättning ska minska. Till exempel vad det finns för behov av särskilda lösningar för de grupperna.

Kan bli verklighet tidigast 2024

– Så många som möjligt, helst alla som bor i Sverige, ska kunna ha en elektronisk identifikation, säger Erik Slottner till TT.

Sen måste som sagt säkerheten stärkas. Inte minst eftersom ungefär 90 procent av den vuxna befolkningen använder e-legitimation i privata och offentliga e-tjänster.

Erik Slottner jämför med pass och körkort som sköts av staten och menar att det är självklart e-legitimationen också borde göra det.

Rådman Henrik Ardhede blir utredare. I oktober 2023 ska han delredovisa uppdraget och i maj 2024 ska uppdraget vara klart.

Tidigast det året kan en ny e-legitimation också bli verklighet även om Erik Slottner inte kan garantera det.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-12-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas