Så mycket dyrare har matpriserna blivit
Foto: Getty Images
Nyheter | konsument

Så mycket dyrare har matpriserna blivit

Den senaste tidens skenande inflation märks tydligt på matpriserna. Bara på tre månader har mat och dagligvaror blivit sju procent dyrare visar en sammanställning som SPF Seniorerna gjort.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-04

Även Expressen har uppmärksammat SPF Seniorernas sammanställning och så här säger förbundsordförande Eva Eriksson till tidningen:

– Det finns en stor grupp seniorer i samhället som har en väldigt tajt ekonomi, och konsumtionsutrymmet kryper för varje gång vi problem med inflation och omvärlden. Därför är det viktigt att visa hur högre matpriser, dyrare el och annat drabbar en enskild individ.

Sammanställningen, som har räknat hur mycket en fiktiv matkasse ökade i pris mellan december 2021 och mars 2022, visar bland annat att för en pensionär i ensamhushåll har matkassen blivit 250 kronor dyrare, eller 7,1 procent.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Ett par i vuxen ålder betalar 500 kronor mer medan en barnfamilj med två vuxna och två barn, 5 och 8 år gamla, betalar 635 kronor mer för mat och dagligvaror per månad.

SPF Seniorerna har gjort beräkningen baserad utifrån Konsumentverkets budget för mat- och hushållsutgifter och prisuppgifterna kommer från SCB:s konsumentprisindex.

Som exempel har kaffet har blivit 29 procent dyrare och tomater hela 36 procent. Priset på smörgåsfett har ökat med 18 procent.

Nedan hittar du en lista över de varor som ökat mest och minst i pris och även SPF Seniorernas uträkning av prisförändringarna.

Prisökningen för olika vanliga hushållsvaror

SPF Seniorernas prisberäkning för en dagligvarukasse

 

Jan Hagberg
Publicerad 2022-05-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas