Så mycket ökar skallskada risken för demens
Nyheter | Forskning

Så mycket ökar skallskada risken för demens

En traumatisk hjärnskada efter till exempel slag mot huvudet ger en förhöjd risk att insjukna i demens så länge som 30 år efter själva skadan.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-31

Det visar en ny studie vid Umeå universitet där forskarna har följt sjukdomshistorien för 164 000 personer som drabbats av skallskador.

– Att det finns ett samband mellan skallskador och demens visste vi men att den förhöjda risken finns kvar ännu 30 år efter skadan var överraskande, säger professor Peter Nordström vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Tydlig skillnad

Den ökade risken att insjukna i demens efter en traumatisk skallskada är som störst under det första året efter skallskadan – fyra till sex gånger så stor som för personerna som inte haft en skallskada.

Därefter sjunker den ökade demensrisken betydligt, men fortfarande efter 30 år kan man se en signifikant högre risk för skallskadade.

– Om man justerar för andra faktorer löper den som drabbats av traumatisk skallskada 25 procents ökad risk att drabbas av demens ännu 30 år efter skadan, säger Peter Nordström.

Reservation

Forskarna betonar dock att resultaten bygger på en observationsstudie. Det innebär att det inte är säkert att alla samband man har funnit är direkta orsakssamband.

– Man kan inte helt utesluta att det kan finnas andra skillnader mellan grupperna än själva skadan som kan bidra till att personer med skallskada också löper högre risk att drabbas av demens, säger Peter Nordström.

Professor Peter Nordström.

Umeåforskarnas studie presenteras i den vetenskapliga tidskriften PLOS Medicine.

Jan Arleij
Publicerad 2018-01-31
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas