Säkrare för våra husdjur
Foto: Colourbox
Nyheter | Husdjur

Säkrare för våra husdjur

Inga fler katter ska behöva svälta ihjäl på grund av vårdens sekretessregler. Nu har djurskyddslagen ändrats.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-04-01

Det finns närmare 900 000 hundar och nästan en och en halv miljon katter i Sverige. De flesta blir säkert väl omhändertagna, men ibland kan sjukdom eller oförmåga hos ägaren leda till lidande för djuren.

Kompetenskrav

Nu (från och med 1 april) har djurskyddslagen ändrats så att det bland annat införts kompetenskrav hos djurägare. Det betyder inte att man måste gå en formell kurs, men har man till exempel en hund ska man veta hur den bör utfodras, rastas och vad som gäller för avmaskning, kloklippning, vaccinationer och tandskötsel.

Skulle en veterinär upptäcka att ett djur far illa på grund av ägarens oförmåga kan ägaren bli tvungen att gå en utbildning.

Hjälp vid sjukdom

Men en ägare kan vara aldrig så välmenande och kunnig men ändå inte klara av att ta hand om sitt husdjur om hen själv blir sjuk, drabbas av demens eller inte längre klarar av nödvändiga promenader och liknande.

Det hände katten Majas ägare, och det fallet har bidragit till den nya lagen.

Svalt ihjäl

2016 katten Majas ägare så sjuk att hon fick läggas in på sjukhus. Men ingen i primärvården såg till att katten Maja blev omhändertagen under tiden. Och inte heller någon inom hemtjänsten, trots att de visste att Maja fanns i lägenheten. När väl katthemmet fick reda på att Maja var instängd utan mat och vatten ville inte hemtjänsten släppa in dem och hänvisade till gällande regler. Till slut fick polisen komma dit, men då var Maja i så dåligt skick att hon fick avlivas.

Får anmäla

I den nya lagen som nyss börjat gälla får omsorgspersonal och socialtjänst anmäla eller lämna uppgifter som rör misstänkt vanvård av djur, utan att bryta mot tystnadsplikten.

Slut på sommarkatter

Ytterligare en del i den nya lagen är att det är förbjudet att överge djur. Har man ett husdjur som man inte klarar av att ta hand om får man alltså inte göra sig av med det genom att släppa ut det i det fria.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2019-04-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas