Samarbete lösningen i vårt minsta distrikt
Gunvor Jansson och Märit Eriksdotter. Foto: Ulrika Palmcrantz
Nyheter | Engagemang

Samarbete lösningen i vårt minsta distrikt

Härjedalsdistriktet är SPF Seniorernas minsta. Litet men naggande gott – det är mycket kul som händer här. Nu har man även kommit på en lösning för att samarbeta bättre.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-05-12

De utgör SPF Seniorernas minsta distrikt, Härjedalsdistriktet. Märit Eriksdotter är distriktsordförande och Gunvor Jansson ordförande i Ytterbergs förening. Vi träffar dem på Cineast i Sveg, ett välbesökt och snyggt kafé inrett i tidstypisk 50-talsstil.

Vinner tid

Både Märit och Gunvor är ursprungligen från Härjedalen, och har flyttat hem igen efter många år i bland annat Stockholm och Göteborg.
– Jag flyttade hem för jobbets skull, jag startade ett call center här på 90-talet. Och jag har inte ångrat flytten en enda gång. Det första jag tänkte på när jag flyttade tillbaka var hur mycket tid jag vann – har man några ärenden att uträtta här är de gjorda i ett litet nafs, säger Märit.

Omsorg om varandra

Gunvor å sin sida tycker att det allra bästa med att bo här, jämfört med i en större stad, är omsorgen om varandra som finns här.
– Är det någon som behöver hjälp med något så tar alla ansvar för det. Man skottar hos varandra, tittar in och ser efter att allt står rätt till om man inte sett någon på ett tag. Jag tror att det sitter fler ensamma i en större stad än här. Och sen är det närheten till naturen, förstås, säger Gunvor.

Fem föreningar

I Gunvors by Ytterberg, som ligger någon mil utanför Sveg, finns ungefär 140 hushåll. Alla känner alla. Märit bor i Herrö, som är ungefär lika stort det.
Härjedalsdistriktet består av fem föreningar: Sveg, Hogdal, Ytterberg, Lillhärdal och Glissjöberg. En svårighet man säkert delar med många andra runt om i landet är att det är svårt att få människor att ta på sig ansvar.
– Ja, vi har svårt att hitta funktionärer i respektive förening, säger Märit. Det är inga svårigheter att få folk att ställa upp vid olika evenemang, då är många väldigt hjälpsamma. Men man vill inte ta på sig rollen som kassör, ordförande eller dylikt. Där är tröskeln hög.

Gemensam styrelse

För att komma till rätta med det här problemet har man frågat och även fått grönt ljus från förbundsstyrelsen att omorganisera sig, och istället ha en gemensam styrelse för distriktets fem föreningar. Detta för att undvika att någon av föreningarna tynar bort för att man inte hittar folk.

Små distrikt

Härjedalsdistriktet är SPF Seniorernas minsta distrikt. Totalt har man 600 medlemmar (226 män, 374 kvinnor), uppdelade i fem föreningar: Sveg, Hogdal, Ytterberg, Lillhärdal, Glissjöberg.

De tre minsta distrikten (efter Härjedalsdistriktet)

Gotland med 1 400 medlemmar i 16 föreningar. (502 män, 890 kvinnor).
Gästrikland med 3 469 medlemmar i 12 föreningar (1 365 män, 2 104 kvinnor).
Jämtland med 3 474 medlemmar i 16 föreningar (1 314 män, 2 106 kvinnor).

De tre största distrikten

Stockholm med 46 703 medlemmar i 67 föreningar (15 409 män, 31 294 kvinnor)
Skåne med 37 656 medlemmar i 131 föreningar (13 999 män, 23 657 kvinnor).
Halland med 13 524 medlemmar i 41 föreningar (5 484 män, 8 040 kvinnor).

Siffrorna är från 15 feb 2017

Dölj faktaruta

– Enda kravet förbundsstyrelsen hade, var att det skulle finnas representanter från de olika föreningarna med i den gemensamma styrelsen, säger Märit. Och det tycker vi också är bra, det får ju inte koncentreras till bara Sveg, till exempel. Vi gör det här för att vi vill att föreningarna ska överleva, och för att underlätta vårt arbete. Man kan hjälpa varandra på många sätt.

”Fixig och trixig”

Sveg är distriktets största förening med sina drygt 300 medlemmar. I Gunvors förening i Ytterberg finns 64 medlemmar.
– Om vi slås ihop kan vi hjälpa varandra på ett annat sätt, förhoppningsvis leder det till att föreningarna stärker varandra på ett annat sätt än vi gör idag. Man måste vara lite fixig och trixig när man bor här, och komma på egna lösningar, säger Gunvor.

Bort från bytänkandet

Historiskt sett finns också ett slags ”bytänkande”, menar de, där man inte tycker att man kan åka med på något som en annan by har anordnat. ”Vi kan inte åka dit för det har de ordnat”.

– Det där har släppt lite, men det finns kvar rester av ett sådant tänkande, säger Märit. Det vill vi också komma bort ifrån genom att slå våra påsar ihop. Vi är ju inte så många totalt heller att det blir ohanterligt på något sätt.

Si och så med hemsidan

När man hittar på aktiviteter brukar man annonsera i lokalpressen och även på hemsidan sveg.se. Den egna hemsidan är det lite sisådär med, det har inte funnits någon som varit riktigt duktig på det här med hemsidor.
– Men det är också väldigt mycket så att vi pratar med varandra, säger Gunvor. Är det något som är på gång så vet snart alla det. Alla har ju inte dator heller, ibland hör man någon som säger ”du som har dator, vad stod det nu?”

Resor, fester och aktiviteter

Hennes lilla förening, Ytterberg, med sina 64 medlemmar, består av en i högsta grad aktiv grupp seniorer.
– Vi träffas var fjortonde dag året runt, terminsvis. På sommaren spelar vi boule och på vintern gymnastiserar vi i skolan. Vi ordnar fester, reser ett par gånger om året, gör kryssningar och annat skoj, säger Gunvor.

Vid några tillfällen har Härjedalsdistriktet också ordnat mässor i Sveg. Det är dels ett bra sätt att presentera sig själv och verksamheten, men de har också passat på att ha olika teman vid varje tillfälle. Som till exempel ”Att leva i glesbygd”.
– Vi bor som vi bor, då gäller det att fundera ut var vi kan hitta kanalerna. För kanalerna söker inte upp oss, säger Märit.

Lockar ett hundratal

I Sveg brukar de ha månadsmöten med olika intressanta föredragshållare. Senast var polisen där och pratade om trygghet, representanter från kommunen har också varit där och pratat om äldreomsorgen. Man har bjudit in Västerås kommun som fått prata om ny teknik inom äldreomsorgen.
– Det brukar komma ett hundratal personer varje gång, och folk är där minst en timme i förväg för att vara säkra på att ha en plats, säger Märit. Det är viktigt att få träffa folk, och kunna ställa frågor, inte bara lyssna på rykten. Det känns viktigt för oss också att visa att vi finns, och att vi också är uppdaterade i olika frågor.

Dryg tredjedel pensionärer

När omorganisationen är klar tänker sig Märit och Gunvor att man ska ha olika ansvarsgrupper, som har hand om områden som resor, utbildning och rekrytering.
– Vi måste se till att få med alla på tåget nu, det kommer vara en liten inkörsport till en början naturligtvis, säger Gunvor.
– Men vi har inget att förlora, vi måste vara kreativa och tänka nytt. Härjedalens befolkning minskar, vi har en äldre befolkning. 36 procent är pensionärer. Och vi vet också att man går med i SPF Seniorerna för den sociala samvarons skull. Den kommer vi aldrig sluta att kämpa för, säger Märit.

Text och foto: Ulrika Palmcrantz

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-05-12
senioren-nr-3
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 3 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas