SeniorNet prisas för sitt arbete
Foto: Colourbox
Nyheter | pris

SeniorNet prisas för sitt arbete

SeniorNet Sweden vinner pris för sitt arbete med att utbilda äldre i digital kompetens. ”Det känns hedrande och jättekul att få en sådan här utmärkelse särskilt nu i ett läge där det känns som att vi verkligen behövs”, säger Carl-Olof Strand, vice ordförande i SeniorNet Sweden i ett pressmeddelande.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-23
Carl-Olof Strand.

Det är Internetstiftelsen som tillsammans med Källkritiksbyrån utsett vinnarna av ”Det gyllene förstoringsglaset och där vinner SeniorNet Sweden hederpriset.

– Det känns som en bekräftelse på att vi lyckats hålla oss relevanta och hittat nya väger under pandemin, fortsätter Carl-Olof Strand.

Källkritikspriset ”Det gyllene förstoringsglaset” delas ut för femte gången och så här skriver juryn i motiveringen:

”Pandemin har tvingat in många äldre i en lång och påfrestande karantän. SeniorNet bryter den isoleringen och tillsammans har föreningens medlemmar lärt sig hur man tryggt kan använda mobilen, datorn och nätet. Det är lätt att gå på bedrägerier när man inte vet hur saker fungerar, och det är också lätt att kasta in handduken när tekniken verkar för svår. Men SeniorNet visar att det går. Föreningen har metodiskt och enträget arbetat fram en trygg gemenskap där Sveriges seniorer kan lära av varandra.”

Priset delas ut i tre kategorier 2021. De två övriga priserna är Allmänhetens pris som går till KB, Kungliga biblioteket och Digiteket, en lärplattform för bibliotek och Skolpriset som går till skolbibliotekarien Monika Staub Halling på Backaskolan i Lund.

Fakta Det gyllene förstoringsglaset

Källkritikspriset Det gyllene förstoringsglaset delas i år ut för femte gången. Priset instiftades 2017 av Internetstiftelsen och tidningen Metros Viralgranskaren – numer Källkritikbyrån, och ges till personer, initiativ eller organisationer som gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Priset har delats ut i kategorierna allmänhetens pris och ett skolpris sedan starten medan hederspriset prisar initiativ som sträcker sig lite utöver källkritik, och delades ut för första gången 2020.

Årets jury bestod av Åsa Larsson, redaktör och ansvarig utgivare på Källkritikbyrån, Björn Appelgren, expert digital kompetens på Internetstiftelsen, Jack Werner, journalist, författare och programledare på Källkritikbyrån, och Kristina Alexanderson, expert på digital kompetens i skolan på Internetstiftelsen.

Källa: Internetstiftelsen

Dölj faktaruta

Tidigare pristagare Det gyllene förstoringsglaset

2020 – Facebookgruppen Källkritik, fake news och faktagranskning
2020 – Projektet Nätsmart Mora
2020 – Hederspris: Torsten Thurén

2019 – Anette Holmqvist med Kolla Källan
2019 – Peter Olausson med Faktoider

2018 – Martin Törnros med Ekokammaren och Mikoteket
2018 – DN-journalisten Matilda Gustavsson

2017 – Conny Andersson med Bluffakuten
2017 – Årstaskolan i Stockholm

Källa: Internetstiftelsen

Dölj faktaruta
Jan Hagberg
Publicerad 2021-03-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas