Nyheter

Seniorvänliga kommuner

Publicerad 2011-01-26

I nya numret av Veteranen presenteras Söderköping som Årets seniorvänliga kommun. Den valdes som bästa småkommun medan Nacka fick pris som bäst av de stora.

– Vi fann att det inte går att plocka ut en liten kommun som Söderköping där all service finns lättillgänglig och överskådlig och ställa en större kommun som Nacka åt sidan. När nu SPF för andra året i rad utser en seniorvänlig kommun valde vi att ge både Nacka och Söderköping utmärkelsen, förklarar Gunnar Degerman, juryns sekreterare och SPFs omvärldsanalytiker.
(Förra året avgick lilla Götene med segern och stora Järfälla fick nöja sig med ett hedersomnämnande.)

I år var tretton kommuner nominerade till titeln Årets seniorvänliga kommun: Gislaved, Gotland, Helsingborg, Karlstad, Kristianstad, Lycksele, Nacka, Skara, Söderköping, Västervik, Örebro och Örnsköldsvik. Att just Söderköping och Nacka vann, förklarar Gunnar Degerman så här:

– Den förening eller det distrikt som nominerar ska motivera sin kandidat på ett säljande vis och berätta vad kommunen har för projekt när det gäller kvalitetsutveckling. Detta har både Nacka och Söderköping gjort på ett övertygande sätt.

De fyra SPF föreningarna i Nacka har bland annat framhävt följande:
o Kommunen har under lång tid arbetat med valfrihet inom hemtjänsten och särskilda boenden.
o Pensionärerna är generellt mycket nöjda och tycker att de blir bemötta med respekt av kommunens personal, visar enkäter.
o Kommunen har anställt en anhörigkonsulent och kommer att utbilda hemtjänstpersonalen i matlagning för äldre.
o Fem miljoner satsades i senaste budgeten på att förbättra tillgängligheten.
Vidare har man arbetat med ett fallskadeprojekt och skadebyggande arbete för äldre. Seniorluncher ingår nu i kommunens ordinarie verksamhet.

Gunilla Lindahl
Gunilla.lindahl@veteranen.se

* Prisutdelning sker i Stockholm den 15 februari på Café Opera. Äldreminister Maria Larsson (K) kommer även i år att dela ut priset.

* I juryn ingick Karl-Erik Olsson, SPFs ordförande; Kjerstin Dellert, operasångerska och chef för Ulriksdals slottsteater; Ingela Lindberger, styrelseledamot i SPF; Lars Nilsson, SPFs sakkunnige i läkemedelsfrågor; Margareta Gärdestad, SPFs utredare samt juryns sekreterare Gunnar Degerman, SPFs omvärldsanalytiker.

* Nacka har nära 90 000 invånare, Söderköping 14 000 invånare.

* Läs mer om seniorvänliga Söderköping i Veteranen nr 1 som distribueras till SPFs medlemmar och prenumeranter under vecka 4.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas