Skärpta språkkrav på invandrare i äldreomsorgen
Socialminister Lena Hallengren. Foto Tomas Södergren
Nyheter | Omsorg | Valet 2018 | Valet 2018

Skärpta språkkrav på invandrare i äldreomsorgen

Socialdemokraterna går till val på ökade språkkrav på invandrare. Personal i äldreomsorgen är en grupp som är särskilt viktig.

Jan Arleij
Publicerad 2018-04-24

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) spelade ut tre förslag på en presskonferens på tisdagen (24/4).

1. krav ska ställas på att den som inte kan svenska lär sig svenska – en språkplikt för de som har försörjningsstöd och de som söker asyl. Den som söker asyl ska delta i språkträning på asylboenden.
2. mer ska göras för att föräldralediga nyanlända, särskilt kvinnor, ska lära sig svenska och komma ut på arbetsmarknaden.
3. anställda i välfärdens verksamheter som behöver förbättra sin svenska ska få hjälp att göra det.

”Ska kunna förstå”

I den svenska välfärden ska den som behöver vård och omsorg känna sig trygg i att kunna förstå vad personalen säger och vice versa, betonar Socialdemokraterna som i samråd med arbetsmarknadens parter vill utforma en modell för svenskaträning för anställda inom välfärden som behöver förbättra sin svenska.

Äldreminister Lena Hallengren (S) understryker att det är viktigt att ”personalen inom hemtjänst och äldreomsorg kan kommunicera tydligt med patienter, äldre och anhöriga”.

– För oss handlar det om trygghet. Äldre i omsorgen och personalen ska kunna förstå varandra. När du som anhörig vill veta hur din mamma har det på äldreboendet ska du kunna få svar på tydlig svenska, säger Lena Hallengren till Senioren.

Få undervisning

Förslaget går ut på att den som jobbar i ett kontaktyrke ska få svenskaundervisning.

– Det leder också till bättre integration och mer personal i välfärden.

”Riskområde”

Inspektionen för vård och omsorg, beskriver i en rapport som överlämnades till regeringen i februari att bristande kompetens i det svenska språket innebär ett ”riskområde” i äldreomsorgen.

– Jag vill inte säga att det är ett stort problem, men jag tror att det är ett problem ganska många stöter på antingen själva eller genom anhöriga, säger Lena Hallengren.

Varför kommer utspelet just nu?

– Det är en kombination av saker. Dels att rekryteringsbehoven växer i väldigt kraftigt i välfärden samtidigt som integrationen behöver förbättras om vi ska få fler personal till välfärden, säger Lena Hallengren.

– Sen tycker regeringen rent principiellt att de som lever i Sverige behöver kunna prata svenska. Det är nödvändigt för att fullt ut kunna leva sitt liv i Sverige.

Jan Arleij
Publicerad 2018-04-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas