SL backar – inga böter om du inte kan köpa giltig biljett
Nyheter | resor

SL backar – inga böter om du inte kan köpa giltig biljett

Kritikstormen fick SL att ändra sig. Om du inte har möjlighet att köpa en giltig biljett ska du inte tvingas betala böter vid en kontroll.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-23

Senioren skrev på torsdagen (22/10) om SL:s nya biljettregler som innebär att man från och med 28 oktober inte kan åka med en oblippad reskassa även om man har pengar på kortet.

Har du inte möjlighet att blippa kortet så måste du istället köpa en biljett via SL:s app eller i en automat, vid en spärr eller hos ett SL-ombud. Det går även att köpa ett periodkort.

Men det är många, framför allt äldre, som inte har möjlighet att göra något av detta och upprördheten har varit stor när de har insett vad som gäller.

Många har kontaktat Senioren och SL har fått ta emot stora mängder upprörda samtal och mail.

Ska göra en rimlighetsbedömning

Nu ändrar sig alltså SL. I ett pressmeddelande skriver företaget att vid biljettkontroll på en buss ska kontrollanten göra en rimlighetsbedömning i de fall resenären inte har en giltig biljett.

– Det kan till exempel innebära att en resenär som saknar smartphone och reser från en plats där ingen biljettförsäljning finns, kan åka buss och blippa biljett vid slutmålet, säger SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg.

Barn under 15 år kommer inte heller att tvingas betala tilläggsavgift i biljettkontroll även om de saknar giltig biljett.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas