Maxgränsen för publik höjs inte
Nyheter
Foto: Colourbox

Maxgränsen för publik höjs inte

Smittspridningen går åt fel håll så därför kommer maxgränsen på max 50 personer i publiken vid kultur- och idrottsevenemang att finnas kvar. Det meddelar socialministern Lena Hallengren (S) på en pressträff på tisdagen.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-08

-Många fler kan bli allvarligt sjuka, många fler kan behöva intensivvård, många fler kan avlida. Vi måste undvika ett sådant scenario, säger Lena Hallengren.

Nyligen flaggade regeringen med kultur- och idrottsministern Amanda Lind (MP) i spetsen att gränsen skulle höjas till 500 personer från och med 15 oktober.

Men så blir alltså inte fallet nu.

-Vi planerade för ytterligare undantag där publiken sitter med en meters avstånd till varandra. Förslaget var i enlighet med det som Folkhälsomyndigheten föreslog i remissvaret. Beslut till ändringen planerades till i dag. Vi planerar fortfarande för att göra förändringar men vi gör de inte i dag. Jag förstår att det här är ett besked som gör väldigt många besvikna, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind.

”Vore olyckligt med lättnader nu”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson berättar att utvecklingen går åt fel håll.

-Läget är mer bekymmersamt än tidigare, i bland annat Stockholm, Uppsala, Skåne, Örebro och andra. Därför är det för tidigt att genomföra lättnader. Samhället behöver ha fullt fokus på att dämpa smittspridningen. Att besluta om lättnader i det här läget vore olyckligt, säger Johan Carlson.

Hur länge gränsen ligger kvar återstår att se.

-Det är med omtanke för smittspridningen och den riktning detta tar. Vi ser att vi har en ganska snabb ökning. Får vi en lagom dämpning så kan vi komma snabbt till stånd. För vi ser inte det här i sig som en stor risk, säger Johan Carlson.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-08
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas