SPF Seniorerna: ”SL, sluta förminska oss seniorer!”
Nyheter | Protest

SPF Seniorerna: ”SL, sluta förminska oss seniorer!”

”Jag har gått i pension – Stängd – Denna automat har tagits ur bruk.” Så väljer SL att informera allmänheten om att bolagets biljettautomater nu tas ur bruk.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-12

Budskapets upplägg och associationer är olyckliga och fördomsfulla, menar SPF Seniorerna som protesterar i ett öppet brev till Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).

”En maskin som tas ur bruk anses förverkad, föråldrad och demonteras för kassering. Är det så SL ser på oss som gått i pension efter ett långt arbetsliv?” skriver SPF Seniorerna i brevet undertecknat av förbundets ordförande Eva Eriksson och Stockholms distriktsordförande Ann Hedberg Balkå.

De menar att SL med denna bild av pensionärer odlar dåliga attityder, fördomar och till och med diskriminering av äldre – ett problem som SPF Seniorerna varje dag försöker motverka.

Drabbar äldre

”Att SL på detta sätt spär på och förstärker den negativa bilden och förknippar begreppet ”gå i pension” med något som är förbrukat är ett tydligt tecken på den ålderism som drabbar oss.” skriver de båda i brevet.

Några ord kan verka oskyldiga, men faktum är att ålderism kan leda till olika former av diskriminering, förklarar SPF Seniorerna i det öppna brevet. Den hindrar seniorers kompetens och vilja att bidra. Därför är det viktigt att budskap som förminskar seniorer inte används.

Nya skyltar

”Vi utgår från att det olyckliga ordvalet i kampanjen ändras och att nya skyltar tas fram som inte förminskar och förlöjligar en stor andel av invånarna.” skriver man vidare.

”Mer än var femte svensk och var fjärde väljare har fyllt 65 år. SPF Seniorerna hjälper gärna till och är bollplank vid framtagning av nytt material så att misstaget inte upprepas.”

Kristoffer Tamsons.

SPF Seniorerna söker Kristoffer Tamsons för en kommentar.

Jan Arleij
Publicerad 2022-04-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas