SPF:aren Gunnel 92 tävlar i Heta stolen
SPF:aren Gunnel tävlar i Postkodsmiljonären Gunnel Larsson Strömberg.
Nyheter | Hallå där:

SPF:aren Gunnel 92 tävlar i Heta stolen

Jag har alltid varit intresserad av frågesport, säger Gunnel Larsson Strömberg, Postkodmiljonärens hittills äldsta deltagare. I kväll kan vi se henne tävla om miljonen.

Publicerad 2013-11-08

Hon trivs med livet. Bor med sin man i en bekväm enplansvilla i Halmstad, ängar sig åt Qui gong varje vecka, läser böcker, och går två olika musiklyssningskurser i SPF Gamletull, en om opera och en om klassisk musik. Men ibland ägnar sig Gunnel Larsson Strömberg, 92, även åt att tävla i frågesport på teve.

Hur kommer det sig att du är med i Postkodmiljonären?
– Jag har alltid varit intresserad av frågesport allt sen min gröna ungdom. Det fanns mycket frågesporter på 40-talet. Tidigare har jag varit med i Jeopardy. Jag kom tvåa och fick åka på spa. Men det var stressigare än Postkodmiljonären.
– Det stressigaste var att man skulle formulera svaret som en fråga, det var därför jag missade, annars hade jag vunnit. 

Frågesport är bra träning för hjärnan, tycker hon. Och nu är hon alltså den äldsta deltagaren någonsin i Heta stolen.
– Det är ju en ålderdomstrend nu. Några program tidigare så hade de med en dam på 82 eller 84, som klarade sig bra, och sen var en man som var 86 med, som också klarade sig bra. Så då repade jag mod. Jag skrev ett brev och berättade vem jag var, och sedan blev jag intervjuad om mina kunskaper och så fick jag vara med.

Helst svarar Gunnel Larsson Strömberg på frågor om klassisk litteratur, framför allt rysk litteratur från 1800-talet. Musik, historia och språk gillar hon också.
– Jag är en riktig humanist.
Frågor om matematik, teknik, stjärnor och planeter slipper hon däremot gärna.
– Nutidsfrågor är jag heller inte särskilt hemma i. 

Har du något frågesportsknep att dela med dig av?
– Det gäller att hålla sig så lugn som möjligt. Det är ju en situation som inte hör till det vanliga, så jag förstår om folk blir nervösa, men jag är ganska lugn. Och i Postkodmiljonären är frågorna inte på tid. Det är det som är det fina.
Så du var inte nervös?
– Njaej, inte särskilt. Inte synbart nervös i alla fall. Min son följde med mig till inspelningen i Göteborg och vi blev så väl mottagna av Rickard Sjöberg och hans team. Det var väldigt avspänd stämning och alla var trevliga och hjälpsamma och tog hand om oss.

Som förberedelse inför inspelningen friskade Gunnel Larsson Strömberg upp minnet genom att repetera namn på författare, asagudar och kompositörer. Och hon tror inte att det är omöjligt att fler seniorer kommer att ta plats i frågesportsprogrammen framöver.
– Det är mycket tänkbart att de får upp ögonen för de kunniga äldre som finns. Det är ju allmänt omvittnat att vi blir äldre och friskare, vi från 20-, 30- och 40-talet.

Vad händer här näst? Har du någon ny tevefrågesport på gång?
– Nej. Jag kommer i alla fall aldrig ställa upp i Vem vet mest. Att på tre sekunder få fram ett svar… Det går inte.

Och att läsa den här artikeln på Veteranens hemsida överlåter hon åt barn och barnbarn.
– Jag har bara ett nät och det är ett spindelnät.

Text: Frida Andersson Johansson
Foto: Postkodmiljonären

 

Hur det går för Gunnel Larsson Strömberg i Postkodmiljonären kan vi se i TV4 i helgen. Programmet sänds ikväll, fredag 8 november 19.30 och beroende på hur det går för Gunnel så kanske hon även dyker upp i lördagens program, samma tid.

Hjärnkoll

SPF har sin alldeles egna frågesport Hjärnkoll, där varje distrikt som vill vara med utser ett lag – antingen genom utslagstävlingar eller på annat sätt – som sedan får vara med och tävla i det stora riksmästerskapet. Årets riksmästerskap har precis avgjorts. 17 skickliga lag deltog och vinnare blev Skaraborg, med sitt lag från SPF Falköping.

Förra året var det i stället Norra Älvsborg som vann.

Du kan läsa mer om Hjärnkoll här, och här kan du läsa mer om hur det gick till på årets tävling.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas