Nyheter

Stockholm får parboendegaranti

Publicerad 2011-03-10

Tidigare har det blivit dyrt för den som klarar sig själv men vill bo ihop med sin sjuka man eller hustru. ”Självkostnadspris” på ett vård- och omsorgsboende är upp till 50 000 kronor i månaden.

Nu ska alltså även den friska personen biståndsbedömas och slippa betala så höga kostnader.

– Oro kan vara ett skäl i ett biståndsbeslut, att man inte ska må sämre för att man tvingas ifrån sin partner, säger Joakim Larsson till TT.

En tydlig signal
– Självklart ska äldre personer som så önskar kunna bo tillsammans hela livet. När vi nu fattar beslut om en parboendegaranti blir det en tydlig signal till alla delar av äldreomsorgen att detta ska gå att ordna, oavsett om en i förhållandet är frisk.

Det vanligaste önskemålet när den ena personen är svårt sjuk är att den friskare får bo i en egen lägenhet i närheten, exempelvis i samma trappuppgång. Det är i vissa fall den bästa lösningen eftersom det kan vara olämpligt att personer som inte har en diagnos bor inne på profilboenden för demenssjuka eller personer med psykiatriska funktionshinder, menar äldreborgarrådet.

Inom hela staden
– I dessa fall kan det också passa med ”kopplade lägenheter” som har separata ingångar och en dörr mellan sig, vilket finns på några olika boenden i staden, säger Joakim Larsson.

Den som flyttar med får alltså betala mat och hyra, men inga omsorgskostnader. Parboendegarantin gäller inom Stockholms stad, men innebär inte att man är garanterad att få bo på ett specifikt ställe eller i en särskild stadsdel.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranan.se

Så ska garantin fungera

  • Den medföljande parten får en basservice på boendet och kan beviljas hemtjänst om ett sådant behov uppstår
  • Han eller hon får rätt till sjukvård direkt på boendet istället för att som tidigare hänvisas till en vårdcentral
  • Den nya parbondegarantin inkluderar placeringar på vård- och omsorgsboenden, möjligheten att bo på servicehus finns redan i dag
  • Stockholms stads kommunfullmäktige kommer att sätta en taxa för basservice till den medföljande parten och vilken ersättning som ska utgå till utföraren
  • Den medflyttande rekommenderas att prova äldreboendet i tre månader innan han eller hon gör sig av med sin tidigare bostad
  • Hyreskontraktet på äldreboendet kan sägas upp om förhållandena ändras, men då ska den enskilde erbjudas annat boende

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas