Äldre par får vänta på rätt att bo tillsammans
Foto Colourbox
Nyheter

Äldre par får vänta på rätt att bo tillsammans

Regeringen dröjer med att lägga fram propositionen som ska ge äldre par rätt att fortsätta bo och leva tillsammans – även när en av dem blir i behov av äldrevård och får flytta till särskilt boende.

Publicerad 2012-04-04

Regeringens målsättning har varit att den nya lagen skulle sjösättas den 1 juli. Men propositionen, som var planerad att läggas på riksdagen bord i mars månad, har uteblivit.

Det innebär att riksdagen kan komma att få problem med att hinna ta beslut före sommaren – när propositionen väl kommer. Enligt TT är lagrådsremissen, som måste bli färdig först, ännu inte klar.

Vad som orsakat dröjsmålet berättar inte socialdepartementet, som endast uppger att förslaget är under beredning.

Platser räcker inte
En tänkbar knut kan handla om ekonomi. Snittkostnaden för en plats i särskilt boende är ungefär en halv miljon kronor per år.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som ska få fram platserna i särskilt boende har dessutom redan problem med att få fram platser till redan sjuka äldre.
Att då ordna plats även åt äldre som inte är sjuka kan vara komplicerat.
SKL har till och med hävdat att en parbogaranti kan leda till att friska äldre får platser som annars skulle gå till sjuka äldre.

”Ovärdigt” läge
Äldreminister Maria Larsson (KD) har satsat mycket retorisk kraft och politisk prestige på att få igenom parbogarantin. Hon anser att det är ”ovärdigt” att bara den ena personen får flytta in på ett äldreboende när den ena blir sjuk och den andra fortsatt är frisk.

– Äldre personer ska inte behöva skiljas åt mot sin vilja. De ska kunna fortsätta att bo tillsammans så länge de vill.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Parbogarantin

Enligt socialdepartementets ursprungliga förslag till ändrad Socialtjänstlag ska det anses ingå i en ”skälig levnadsnivå” att få fortsätta sammanbo.

I regeringen är det främst FP, KD och C som har drivit frågan om en parbogaranti.

En enkätundersökning som gjordes av riksdagens utredningstjänst 2010 svarade 45 kommuner att de aldrig erbjuder parboende och 118 att de erbjuder parboende ”i vissa fall”.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas