Nyheter

Parbo-garanti framme till sist

Nu kommer regeringen loss med den försenade parbo-garantin. Äldreminister Maria Larsson (KD) gav beskedet under Äldreriksdagen.

Publicerad 2012-04-22

I torsdag la regeringen fram sin lagrådsremiss, som ska säkra att äldre par får garanterad rätt att bo tillsammans när en av dem måste få vård i särskilt boende.

Regeringen har tidigare sagt att ambitionen har varit att förändringen ska börja gälla i sommar, men nu pekar det mot november. Förslaget ska godkännas av lagrådet innan regeringen kan lägga en proposition till riksdagen.

Nöjd KD-ledare
KD-ledaren Göran Hägglund är nöjd, trots förseningen.

– Tack vare Kristdemokraternas enträgna arbete kommer en ny lag snart till stånd som tvingar landets alla kommuner att garantera att äldre par som vill får rätt att bo och åldras tillsammans, även om den ena parten blir sjuk och behöver plats på ett äldreboende, skriver Hägglund i sitt veckobrev.

– Jag är helt säker på att våra äldre kommer att känna en ökad trygghet och större livskvalité och välbefinnande när de nu vet att de har möjlighet att fortsätta bo tillsammans, oavsett vad som händer.

Om viljan finns
Joakim Larsson (M), äldreborgarråd i Stockholm, välkomnar den nationella parboendegarantin, men poängterar att Stockholms stad införde en parboendegaranti redan 2011.
– Alla kommuner kan lätt införa detta om viljan finns, säger Joakim Larsson.

– Det är en självklarhet att äldre personer som drabbas av sjukdom och behöver flytta in på till exempel ett vård- och omsorgsboende ska få ha sin maka eller make med sig i det nya boendet om de så önskar.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas