Partner får flytta in på boende
Nyheter | Tillsamman
friska partner får flytta med till boendet om de vill Foto Colourbox

Partner får flytta in på boende

Människor som lever tillsammans ska inte behöva skiljas åt för att den ene måste flytta in på ett äldreboende. Det beslutar riksdagen i dag.

Publicerad 2012-09-19

Enigheten bland politikerna i socialutskottet är total om att alla äldre som vill ska kunna fortsätta bo tillsammans på ett hem – även om bara en i paret har behov av den erbjudna servicen eller vården. Rätten skrivs in i socialtjänstlagens avsnitt om skälig levnadsnivå. De nya reglerna gäller inte bara dem som i framtiden erbjuds ett boende utan också par som tidigare sammanbott, men där en redan flyttat in på ett boende.

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, välkomnar man de nya reglerna och tror inte att de kommer att bli så dyra för kommunerna.
– Det är självklart att de som känner att de måste bo ihop ska få göra det, säger Staffan Werme som är folkpartistiskt kommunalråd i Örebro och ordförande i SKL:s beredning för primärvård och äldreomsorg.
– Men de flesta som inte måste vill inte flytta, så det rör bara ett litet antal personer; kanske några hundra i hela landet. Därför räknar vi egentligen inte med att det här får några märkbara ekonomiska konsekvenser alls för kommunerna.

Lagändringen träder i kraft den 1 november i år.

Sten Arndt
sten.arndt@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas