Nyheter

Alla äldre par ska få bo tillsammans

Publicerad 2011-01-19

– Äldre ska kunna bo tillsammans även på ålderns höst, och den garantin ska vi införa, säger Joakim Larsson (M), äldreborgarråd, i ett pressmeddelande.

Lag på parboendegaranti
Sedan 2006 står det i lagen att par där båda har behov av särskilt boende ska kunna välja att bo tillsammans. Nu vill stockholms politker gå längre än så.

När stadens Äldrenämnd på tisdagen antog sin verksamhetsplan för 2011 beslutade man att ta fram enkla regler och procedurer för att kunna garantera att par får bo tillsmmans även på vård- och omsorgsboenden. Såhär står det i verksamhetsplanen:

Alla äldre par
”Den parbogaranti enligt socialtjänstlagen som gäller sedan 1 juni 2006 innebär att äldre makar, sambor eller registrerade partners som båda bedöms vara i behov av särskilt boende ska ges möjlighet att bo tillsammans. I budget 2011 har kommunfullmäktige beslutat att en parboendegaranti ska införas så att alla äldre par som så önskar ska ges förutsättningar för sammanboende. Äldreförvaltningen kommer att utarbeta ett förslag till hur en sådan parboendegaranti ska tillämpas praktiskt i stadens vård- och omsorgsboenden.”

– Nu handlar det om att gå igenom hela äldreomsorgen och se hur vi bäst utformar stödet till Stockholms äldre, och vilka möjligheter som redan idag finns, säger Joakim Larsson i pressmeddelandet.

Frida Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas