Surfplattan ersätter hembesök: En fantastisk idé
Bilden är en genrebild. Foto: Getty Images
Nyheter | digitalisering

Surfplattan ersätter hembesök: En fantastisk idé

Den digitala hemvården är på frammarsch. I Lund får 18 personer stöd med hjälp av surfplattor istället för hembesök. ”Jag tycker att det är en fantastisk idé och hoppas att det sprider sig”, säger Carina Persson till Sydsvenskan.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-30

Det ska direkt sägas att det är frivilligt. Sedan mars i år erbjuds alla seniorer i kommunen som beviljats hemvård en surfplatta där de också kan få hjälp och stöd.

Några har redan hemsjukvård men har valt att ersätta en del fysiska besök med digitala. En del vill börja med digital hjälp innan de anlitar hemsjukvård på plats.

Några av ledorden är flexibiltet, trygghet och valmöjlighet.

Känsla av frihet och självständighet

– Vi ersätter inte det fysiska mötet där det behövs. Och man kan kombinera både fysiska och digitala möten, säger Patrik Cronqvist, servicetekniker och arbetsledare till Sydsvenskan.

Många omsorgstagare ser flera fördelar med digital hemsjukvård. Inte minst kan det ge en känsla av frihet och självständighet när de inte behöver vänta på att hemtjänsten ska dyka upp.

Med hjälp av surfplattan kan personal till exempel ha koll på en person före och efter en dusch eller efter en promenad. Man kan även påminna om när det är dags att ta sin medicin.

”Signalen går inte av för hackor”

Carina Persson på Norra Fäladen i Lund har haft sin surfplatta i två månader och är mer än nöjd. Hon har ibland haft svårt att komma upp på morgnarna för att ta sin medicin.

– Jag har en tendens att ligga kvar länge i sängen. Nu vet jag att de ringer mig klockan nio och det har aldrig fallerat. Signalen går inte av för hackor. Vi pratar i minst tio minuter. Och man får aldrig intryck av att de är jäktade. De kollar så att jag mår bra, och jag kollar att de mår bra! Det blir lite mänsklig kontakt, säger Carina Persson till Sydsvenskan.

Den digitala utvecklingen kommer att öka inom sjukvård och omsorg. Inte minst finns det en utmaning när befolkningen blir äldre och äldre samtidigt som äldreomsorgen har personalbrist och svårigheter att rekrytera kompetent personal.

Målet är 200 000 digitala insatser

– Lund är en av de allra första kommunerna i Sverige som inför e-hemvård. Vi har därför vänt oss till Finland, som är långt framme, för att få råd. Där sker tio till femton procent av hemvården digitalt, säger Ann-Christin Clarén, resursenhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen, till Sydsvenskan.

I Finland har tio procent av vårdtagarna digital hemvård. Det är målet för Lund också och nås det kommer 200 000 av alla insatser som görs i Lunds kommun att ske digitalt.

En av utmaningarna nu är att informera om att e-hemvård är ett alternativ och därför har kommunen besökt de 16 hemvårdsområden som finns, anhörigcenter, dagverksamheter, träffpunkter och biståndshandläggare. Det kommer även att upprepas i höst.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-07-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas