Svenskars höga blodtryck upptäcks inte
Många svenskar har högt blodtryck utan att behandlas Foto Colourbox
Nyheter | Hälsa

Svenskars höga blodtryck upptäcks inte

Sjukvården i Sverige är sämre än i andra länder på att upptäcka och behandla högt blodtryck.

Publicerad 2013-09-05

I en studie med deltagare från 17 länder, där Sverige deltog som ett av tre höginkomstländer, visade det sig att Sverige var sämre än genomsnittet.

I Kanada hade 38 procent av deltagarna i studien högt blodtryck, medan motsvarande siffra i Sverige var 46 procent. Och när nästan hälften av de med högt blodtryck fick behandling i Kanada, så var det bara en tredjedel av dem i Sverige som behandlades.

Utslaget på alla länder i studien hade 41 procent högt blodtryck och 40 procent av dessa fick behandling.

– I Sverige är vi alltså inte särskilt bra på att vare sig upptäcka eller behandla högt blodtryck. Jämfört med de 17 länder som ingick i studien har Sverige något fler personer med högt blodtryck än genomsnittet, samtidigt är vi sämre på att behandla dessa, säger Annika Rosengren, forskare vid Sahlgrenska akademin som lett den svenska delen av studien.

Högt blodtryck kan förebyggas och ibland även avhjälpas med motion, viktminskning, en omläggning av kosten och minskad stress, minskad rökning och minskat alkoholintag men det räcker inte alltid.

– Alla som vid en sådan här undersökning haft högt blodtryck behöver inte mediciner – men många gör det, och det är dem vi är dåliga på att följa upp och ge behandling när det krävs, säger Annika Rosengren.

Högt blodtryck kan i värsta fall leda till stroke, hjärtsvikt, demens och hjärtinfarkt.

Totalt har 140 000 personer från 17 länder ingått i studien.De svenska deltagarna var från Göteborg och Skaraborg och mellan 35 och 70 år.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas