Telefonbedragare får fängelsestraff
Nyheter | Brott

Telefonbedragare får fängelsestraff

Tre personer döms till fängelse av Malmö tingsrätt i en stor bedrägerihärva där äldre människor lurats på flera miljoner kronor.

Jan Arleij
Publicerad 2019-01-03

De tre personer som misstänks för att ha varit huvudmän i bedrägerierna döms till fängelse i mellan två och ett halvt år till två år och elva månader för grovt bedrägeri och penningtvätt, rapporterar Sveriges Radio.

Telefonsamtal

De döms för att genom telefonsamtal lurat äldre att föra över pengar via deras bank id som sedan hamnat i de åtalades bankkonton.

Totalt handlar det om drygt tre miljoner kronor. Bedrägerierna har pågått i drygt tre månader sedan februari.

Mest äldre

Polisen upptäckte bedrägerierna genom hemlig telefonavlyssning när de utredde en av de inblandade personerna för inblandning i en annan utredning.

Offren var i huvudsak äldre personer och bland de som lurats att ge ut bankuppgifter fanns personer som jobbar på bank och Skatteverket.

Vanligt brott

De uppklarade brotten i Malmö är dock en droppe i havet. Bedrägerier med bankkort ökar för varje år och så även under 2018. Polisen räknar till över 100 000 anmälda fall.

Därmed har en tredubbling skett på mindre än tio år.

Jan Olsson.

– Just bedrägerier med annans kortinformation är det största enskilda brottet vi har i Sverige, inte bara när det gäller bedrägerier utan all brottslighet, säger Jan Olsson, bedrägeriexpert vid polisens nationella IT-brottscentrum till Sveriges Radio.

Hackade uppgifter

Många blir uppringda och lurade att lämna ut sina kortuppgifter, men det vanligaste kortbedrägeriet begås av en person som har köpt hackad kortinformation på nätet och sedan använder kortuppgifterna till att handla på nätet.

Jan Arleij
Publicerad 2019-01-03
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas