Allt fler bedrägerier mot äldre
Nyheter
Foto: Colourbox

Allt fler bedrägerier mot äldre

Under första halvåret har bedrägeribrott mot äldre ökat med 40 procent jämfört med motsvarande period i fjol, visar ny statistik från polisen.

Publicerad 2015-09-07

Under januari till juni i år har polisen fått 829 anmälningar.

De drabbade är enligt statistiken i genomsnitt 82 år. Kvinnor drabbas oftare än män. De flesta bedrägerier mot äldre sker oftast på dagtid och i storstäderna.

Ökningen av den här typen av brott mot äldre har pågått under lång tid. Polisen konstaterar också att det just nu tycks vara en puckel av antal brott.

– Ökningen är konstant när det gäller bedrägeribrottsligheten. Den har legat på 15 procent per år, bedrägerierna mot äldre också, säger Jan Olsson som är förundersökningsledare vid polisens nationella bedrägericenter till Ekot.

Tjuvarnas metoder förändras hela tiden.

– Det senaste vi ser är att antingen gör man inbrott och stjäl betalkortet hos personen eller så stjäl man det ur handväskan, säger Jan Olsson.

– Därefter ringer man och utger sig för att vara från polisen och att man utreder just det här brottet och därför behöver man mer uppgifter, bland annat pinkoden till kortet.

Från Göteborgspolisen rapporteras en annan variant som har blivit vanlig under senare tid.

Bedragarna tar kontakt med äldre lägenhetsinnehavare och påstår att de är tv-reparatörer och att tv:n behöver repareras. Därefter ringer de på dörren. De ger sken av att laga tv:n och begär sedan att den äldre personen betalar med kort genom att då slå in koden i tjuvarnas medhavda dosa.

Därpå försvinner de från lägenheten med kontokortet och den uppgivna koden.

Stora belopp har därefter tagits ut från drabbade lägenhetsinnehavarens kontokort på närliggande bankomater.

– Det här har pågått en längre tid, men det går i vågor och bedragarna flyttar sig snabbt till ett något annat geografiskt område, säger Stefan Gustafsson som är presstalesman på polisen i Göteborg till GT.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas