Två samtal krävs för att få ambulans
Foto: Colourbox
Nyheter

Två samtal krävs för att få ambulans

Publicerad 2011-09-14

Den som behöver en ambulans måste då tala med två olika personer i stället för som hittills med bara en. Karl-Egon Lindberg, pensionär och grundare av det enhetliga system som sedan lång tid gällt för att larma och få hjälp av polis, ambulans och brandkår i Sverige är mycket kritisk.
– Förändringen innebär att medborgare i behov av ambulans som ringer 112 måste vara beredda att dra sitt ärende två gånger i telefonen i stället för som idag bara en gång, konstaterar Karl-Egon Lindberg.

Konkret kommer SOS Alarm att ta emot första samtalet men sedan kopplar man vidare till Medhelp.
– Jag betvivlar inte alls Medhelps kompetens, de har säkert duktiga personer som sedan svarar. Men systemet innebär att den nödställde måste rabbla upp sitt fall en gång till.
Gör det något?
– Det kommer naturligtvis att vara väldigt stressande och plågsamt för den enskilde om situationen är kritisk att behöva upprepa och ta om. Faktum kvarstår också att det tar längre tid att låta två samtal passera i stället för ett innan själva ambulansdirigeringen kan göras.

Ola Dahlberg är beställare och controller för Fyrklövern, som de tre aktuella landstingen plus Gotland kallar sig i affären med Medhelp.
– Det blir inte så att den nödställde eller den som ringer upp behöver ge två lika långa intervjuer utan det blir först ett kort samtal med SOS Alarm och sedan får man prata med Medhelps sjuksköterska.
–  Ett krav som vi ställde, och som Medhelp kunde ställa upp på, var att inte samtidigt med dirigeringen av ambulanser ha ansvar för andra tjänster som exempelvis trygghetslarm och automatlarm, säger Ola Dahlberg.

SOS Alarm beklagar de fyras avhopp till Medhelp. Samverkan och samarbete mellan olika hjälpresurser riskerar att försämras, menar man.

Det var i början av 1980-talet som Sverige samlade polis, ambulans och brandkår under ett paraply.
– Reformen var viktig och nödvändig. Den utsatte slapp berätta flera gånger om vad som hade hänt och insatserna samordnades på en gång, berättar Karl-Egon Lindberg.
Nu är han rädd att de fyra landstingen tar ett steg som leder rakt bakåt i utvecklingen.Det är att spela med patientsäkerheten, anser Karl-Egon Lindberg.
– Särskilt illa ute är de äldsta.           

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas