Vårdvrål mot usla arbetsvillkor
Foto: Colourbox
Nyheter | Farligt

Vårdvrål mot usla arbetsvillkor

Hemtjänstpersonal i Stockholm höjer nu sina röster. Arbetsvillkoren är orimliga. De äldres och personalens hälsa är hotad, säger de. På söndag håller nätverket Hemtjänstupproret en manifestation på Sergels Torg.

Publicerad 2014-09-04

– Våra arbetsförhållanden har försämrats sedan början av 90-talet, men försämringen har eskalerat de senaste sex åren, säger Lina Othberg, som företräder Hemtjänstupproret.

Tidsbristen är ett hot mot de äldres hälsa. Det blir svårare att upptäcka tecken på stroke och uttorkning i tid. Personalen tvingas ofta hoppa över lunchpausen och toalettbesöken får skötas på vägen mellan de äldre.

– Toalettbesök hos de äldre är inte optimalt. Vi har personal som kissar utomhus och till och med någon som kissat i golvbrunnen i en tvättstuga, säger Lina Othberg.

Nätverket Hemtjänstupproret bildades i december förra året. Nu kräver vårdbiträden och undersköterskor att politiker och tjänstemän ska lyssna på dem.

På söndag samlas Hemtjänstupproret och annan vårdpersonal på Sergels Torg i Stockholm. De kallar manifestationen för Vårdvrålet. Gemensamt kräver de mer resurser till vård- och omsorgssektorn, ett mänskligt arbetsliv och ett erkännande av och inflytande över arbetet.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Lina Othberg tillsammans med läkare, sjuksköterskor och barnmorskor och att det råder platsbrist inom sjukvården och att personal försvinner på grund av dåliga arbetsvillkor. Oerfarna sjuksköterskor får ansvara får svårt sjuka patienter. När äldre patienter skrivs ut efter en kort sjukhusvistelse vårdas de av hemtjänstpersonal som är överbelastad. Äldre människor bollas ofta fram och tillbaka mellan vårdgivarna.

– Det finns stora brister i kommunikationen mellan vårdgivare. Vi vet inte riktigt i vilket skick människor är i när de kommer hem från sjukhuset. Många äldre drabbas av depressioner och psykiatriska besvär, men vi vet inte var vi ska vända oss. Ofta får våra chefer improvisera, säger Lina Othberg.

TV4:as Kalla Fakta visade nyligen ett reportage om musikern och producenten John Ulf Andersson. Han drabbades av en lårbensfraktur för två år sedan. När han lades in blev han inte friskare utan förlorade i vikt och mådde allt sämre. Under 16 månaders tid flyttades han 60 gånger. Reportaget visar att en äldre person som blir sjuk riskerar att bollas fram och tillbaka mellan sjukvård och korttidsboende där det saknas ett medicinskt helhetsansvar för patienterna.

 

Peter Söderlund

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas