Nyheter

Fler vill bort från äldreomsorgen

Arbetsvillkoren är en anledning till att hälften av alla som arbetar i äldreomsorgen vill sluta, enligt en undersökning från Stockholms Universitet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-17

Hemtjänstanställda i Sverige har fått fler personer att hjälpa, från nio personer på en dag till tolv personer på en dag, dessutom har de fått mindre utrymme att lägga upp arbetet själva, och mindre stöd från kollegor och chefer. Samtidigt upplever de som jobbar på äldreboenden att jobbet blivit tyngre såväl fysiskt som psykiskt och dessutom mer tidspressat. Det visar studien ”Vem ska arbeta i framtidens äldreomsorg?” som jämfört situationen 2015 med hur det såg ut 2005.

Rapporten är skriven av Marta Szebehely, professor i socialt arbete vid Stockholms universitet, tillsammans med Rebecka Strandell och Anneli Stranz.

Sämre än grannländerna

I jämförelser med Danmark, Finland och Norge sticker Sverige ut genom de så kallade delade turerna – att du kan ha ett schema som innehåller två separata arbetspass per dag med minst två timmars obetald arbetstid däremellan. I Sverige är det väldigt vanligt att omsorgsanställda drabbas av delade turer, medan det knappt förekommer i övriga länder. Sverige utmärker sig också genom att en så låg andel av de anställda ser möjlighet att lära sig nytt och utvecklas i yrket.

Hälften vill sluta

De försämrade arbetsförhållandena visar sig i att fler personer vill sluta arbeta inom äldreomsorgen. Sedan 2005 har andelen som vill byta jobb ökat med tio procent till att nu omfatta varannan anställd.

På Kommunal ser man dock en ljusning i att politiker verkar ha fått upp ögonen för problemet, och att regeringen dessutom tillfört pengar till välfärden, vilket bland annat kan öka bemanningen inom äldreomsorgen.

Här hittar du rapporten:

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas