Vem blir Årets Junior?
Nyheter | rösta och vinn

Vem blir Årets Junior?

Senioren utser också Årets Junior! Någon som själv inte hunnit bli senior men som ändå gjort något viktigt för att motverka ålderismen i samhället under 2023. Vem tycker du ska vinna?

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-03-02

Bartosz Stroinski

Bartosz Stroinski har under fyra år som förbundsordförande för Förbundet Vi Unga ofta sökt samarbete med seniorer. Under 2023 har han exempelvis setts sida vid sida med SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson på Gustaf Adolfs torg i ett upprop för kontanter. I Almedalen lyfte de båda frågan om hur unga och äldre kan samverka på fler samhällspolitiska områden. Bartosz Stroinski inspirerar med ett visionärt brobygge mellan generationerna. Klokt och välformulerat lyfter han hur ålderismen också drabbar unga.

Stine Christophersen

Hon är det modiga vårdbiträdet som blev rikskänd våren 2020 när hon kritiserade hur man hanterade de covidsjuka på Sabbatsbergsbyn i Stockholm, ett äldreboende som drevs av Attendo. Efter att Stine uttalat sig i media om den bristfälliga hanteringen blev hon kallad till möte med sina chefer. De beskyllde henne för att vara illojal mot företaget och hotade med uppsägning. Fallet gick till tingsrätten, där två chefer dömdes för brott mot lagen om meddelarskydd. Domen fastställdes i Svea Hovrätt under 2023.

John Mellkvist

Foto: Jenny Hammar

Med boken Välj din ålder och i rollen som ambassadör för Delegationen för senior arbetskraft klev John Mellkvist under 2020-talets inledning fram som en ny, stark röst i debatten om hur avgörande det är för samhället att vi förändrar vår syn på ålder. Och rådgivaren, framtidsspanaren och superkommunikatören John Mellkvist fortsätter envetet att driva på. Exempelvis som huvudtalare på regeringens seminarium om ålderism i somras. Hans moderna tankar lyfts också fram i Barbro Westerholms och Ingrid Kinne Lindgrens bok Bort med ålderismen.

Läs också: Vem blir Årets Senior?

Vinn lotter!

Skriv namnet på den du vill utse till Årets Senior/Årets Junior på ett vykort och skicka till Senioren, Box 38063, 100 64 Stockholm. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer och märk kortet Årets Senior/Junior. Eller mejla till rosta@senioren.se Senast den 11 mars vill vi ha din röst. En av er som röstar vinner 10 Sverigelotter.

Dölj faktaruta

Tidningen Senioren
Publicerad 2024-03-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas